Śledzie od wieków były najpopularniejszymi rybami, było ich tak wiele, że każdy miał do nich dostęp. Dzięki soleniu, można je było przewozić na duże odległości, do odległych zakątków świata. Co kraj, to i różne sposoby ich przyrządzania, a że śledzie są rybami bardzo smacznymi, to i wiele na nie przepisów. Najlepsze są tłuste, solone śledzie z mleczem prosto z beczki, warto takich poszukać w sklepach rybnych i przygotować je w oryginalnych sosach. Smacznego!
Śledzie po fińsku
Składniki:
4 solone śledzie
pół szklanki mleka
szklanka ubitej śmietanki
1 cebula
mała puszka zielonego groszku
1 łyżka ostrej musztardy
2 łyżeczki curry
1 łyżeczka soku z cytryny
1 i ½ cukru pudru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Umyte śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na 5 godzin. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić w dzwonka.
Przygotować sos: śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, musztardą, drobno posiekaną cebulę, curry, sokiem z cytryny oraz natką pietruszki.
Półmisek wyłożyć groszkiem, na groszku wyłożyć śledzie, polać sosem, przykryć folią i wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorować gałązkami natki pietruszki.
* Dodatkowo półmisek można udekorować ćwiartkami jajek ugotowanych na twardo i pomidorkami koktajlowymi.
Śledzie po libańsku
Składniki:
5 solonych śledzi z mleczem
1 szklanka mleka
1 cebula
3 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki majonezu
po łyżce posiekanych liści selera naciowego, natki pietruszki
po ćwierć łyżeczki ostrej mielonej papryki, pieprzu, estragonu
sól do smaku
Przygotowanie:
Umyte śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na noc do lodówki. Następnie wyjąć je, osuszyć i pokroić w dzwonka. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Utrzeć z sokiem z cytryny, przetartym przez sitko mleczem, pieprzem, papryką, estragonem, zieleniną i ewentualnie szczyptą soli. Masę wymieszać z majonezem.
Pokrojone śledzie ułożyć na półmisku, równomiernie pokryć je sosem i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Śledzie po francusku
Składniki:
50 dag solonych śledzi (mleczaków)
¾ szklanki mleka
pól szklanki oleju
3 jajka
1 łyżka musztardy
1 szalotka
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
ćwierć łyżeczki otartej skórki z cytryny
sok z 1 cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyte śledzie odfiletować, zalać mlekiem i odstawić na noc. Następnie wyjąć je, osuszyć, ułożyć w słoju, zalać olejem (zostawić 5 łyżek oleju) i odstawić w chłodne miejsce na 5 godzin.
Jaj ugotować na twardo, obrać ze skorupki, przekroić na pół i wyjąć żółtka. Żółtka utrzeć z musztardą, przetartym mleczem, drobno posiekaną szalotką, natką pietruszki, skórką i sokiem z cytryny. Do masy, stopniowo dodawać olej, ciągle ucierając tak długo, aż sos stanie się gęsty i puszysty.
Wyjęte ze słoika śledzie ułożyć na półmisku, zalać sosem, posypać posiekanymi białkami, przykryć folią i wstawić na 1 godzinę do lodówki.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels