W cyklu przepisów na dania dietetyczne, świetnie sprawdzą się białe serki do kanapek, najlepiej podawane na chrupkim lub żytnim pieczywie, z dużą ilością kiełków i plasterkiem ogórka lub rzodkiewki. Wszystkie serki są błyskawiczne do przygotowania dzięki prostym dodatkom, dostępnym w każdym sklepie. Wystarczy tylko odrobina wysiłku, by każdą kanapkę bogato udekorować i cieszyć się zdrowymi kaloriami. Smacznego!
Serek z ogórkiem i koperkiem
Składniki:
15 dag serka grani
10 dag ogórka sałatkowego
2 łyżeczki łuskanych pestek słonecznika
2 łyżki posiekanego koperku
sól, czarny pieprz do smaku
1 wyciśnięty ząbek czosnku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ogórka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W misce połączyć serek, ze startym ogórkiem, ziarnami słonecznika, koperkiem i przyprawami. Podawać niezwłocznie z dwoma kromkami chrupkiego pieczywa.
Wartość odżywcza 1 porcji z dwoma kromkami pieczywa:
Kalorie – 223 + 70 kcal, białko – 21,9 g, tłuszcz – 11 g, węglowodany – 10,9 g, błonnik – 1,4g
Serek z suszonymi pomidorami, rukolą i sezamem
Składniki:
15 dag serka grani
1 garść rukoli
10 dag suszonych pomidorów
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki sezamu
sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Rukolę opłukać, osuszyć i porwać na małe kawałki. Suszone pomidory pokroić na wąski paseczki. Wszystkie składniki połączyć z serkiem i wymieszać. Serek doprawić przyprawami, i posypać po wierzchu sezamem.
Wartość odżywcza 1 porcji z dwoma kromkami pieczywa:
Kalorie – 237 + 70 kcal, białko – 22,4 g, tłuszcz – 12,7 g, węglowodany – 11 g, błonnik – 2,7g
Pasta serowo-łososiowa
Składniki:
10 dag chudego białego sera
10 dag wędzonego łososia
1 pęczek koperku
2 łyżeczki musztardy dijon
kilka kropli sosu worcester
sól, czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Łososia posiekać, utrzeć z rozdrobnionym serkiem, posiekanym koperkiem, musztardą, sosem worcester oraz przyprawami. Pastę schłodzić w lodówce. Podawać na chrupkim pieczywie.
Wartość odżywcza 1 porcji z dwoma kromkami pieczywa:
Kalorie – 235 + 70 kcal, białko – 35 g, tłuszcz – 8 g, węglowodany – 7 g, błonnik – 1g