Dynia jest wspaniałym warzywem, z którego można przygotować różnorodne dania i przetwory. Warto z niej również przygotować chutney – aromatyczny sos, wywodzący się z kuchni indyjskiej. Taki dodatek z powodzeniem może zastąpić popularny keczup i uatrakcyjnić danie z pieczonych warzyw, ryb, mięs, serów. Chutney można również wykorzystać jako dodatek smakowy do risotto, zupy czy gulaszu, będzie na pewno pysznie. Smacznego!
Chutney z dyni
Składniki:
2 kg dyni pokrojonej w kostkę
1 kg żółtej cebuli pokrojonej w piórka
paczka jasnych rodzynek lub żurawiny
½ kg cukru
½ l octu winnego lub jabłkowego
4 ząbki posiekanego czosnku
trochę soli do smaku
przyprawy: goździk, kawałek cynamonu, kolendra, kumin i łyżka kurkumy
Przygotowanie:
Przyprawy rozdrobnić w moździerzu. Wszystkie składniki umieścić w rondlu i powoli smażyć na małym ogniu, do uzyskania odpowiedniej konsystencji.
Gorące przełożyć do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.
* Chutney nie wymaga pasteryzacji.
Chutney z pieczonej dyni
Składniki:
2-3 kg dyni ze skórą
3 łyżki oliwy
5 łyżek tłuszczu do posmarowania blach do pieczenia
1 kg winnych jabłek
1 kg gruszek
8 ząbków czosnku
4 cebule
3 łyżeczki lubczyku
½ łyżeczki mielonego kardamonu
6 łyżeczek soli
40 g świeżego imbiru obranego i pokrojonego na plastry
Zalewa octowa:
1 szklanka (250 ml) octu jabłkowego lub winnego
5 liści laurowych
6 owoców ziela angielskiego
3 liście kafiru
3 laski cynamonu
Przygotowanie:
Dynię pokroić na spore kawałki, wydrążyć miąższ z pestkami, (pestki zachować do przygotowania np. mleczka dyniowego) obrać ze skóry. Oczyszczoną dynię pokroić w dużą kostkę, przełożyć do miski, skropić oliwą, posolić, popieprzyć, posypać świeżym tymiankiem lub rozmarynem i wymieszać.
Blachę posmarować tłuszczem, przełożyć dynię i piec ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C. Przygotować zalewę: ocet zagotować z przyprawami, zmniejszyć gaz i gotować pod przykryciem przez 5 minut, na małym ogniu. Odcedzić na sicie i ostudzić.
Cebulę pokroić w cienkie piórka, posolić, dodać lubczyk i poddusić na patelni. Jabłka i gruszki obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w cząstki.
Upieczoną dynię przełożyć do rondla, dodać pokrojone owoce, cebulę, imbir oraz zalewę. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem. Wszystko dusić ok. 30 minut, na małym ogniu, często mieszając. Przestudzony chutney zmiksować, letni przełożyć do słoików, zakręcić.
Duży garnek wyłożyć lnianą ściereczką, wstawić napełnione słoiki, zalać letnią wodą do 3/4 poziomu słoików. Przykryć garnek pokrywką, postawić na średnim ogniu i zagotować. Zmniejszyć gaz i gotować przez 15 minut od momentu wrzenia. Gorące słoiki wyjąć, postawić do góry dnem, przykryć ściereczką i pozostawić do ostygnięcia.