Kiedyś uważano, że dobry kucharz powinien umieć przygotować minimum 12 dań z kiełbasy. Współczesna kuchnia ograniczyła znacznie sposoby na wykorzystanie kiełbas w kuchni, zwłaszcza na gorąco podaje się je głównie przypieczone na grillu lub smażone na patelni, w towarzystwie cebuli, musztardy i keczupu. Szkoda, dlatego zapraszam do wypróbowania staropolskich receptur, na wspaniałe dania z kiełbasą w roli głównej, smacznego!

Kiełbasa w sosie cebulowym

Składniki:

½ kg wiejskiej kiełbasy wieprzowej

6 dag masła

2 dag maki

2 cebule

1 cytryna

1 liść laurowy

po 3 ziarna ziela angielskiego, pieprzu czarnego

2 łyżki cukru

1 szklanka wody

Przygotowanie:

Ugotować kiełbasę w małej ilości wody (nie wylewać wywaru). Przygotować karmel: na patelnię wsypać łyżeczkę cukru, silnie podgrzewać, a kiedy cukier zmieni kolor na brązowy, wlać trochę wody, rozpuścić cukier, skarmelizować go i przelać do osobnego naczynia.

W moździerzu rozdrobnić ziarna przypraw. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, zrumienić ją, na koniec dodać mąkę,. Chwilę podsmażyć, rozcieńczyć wodą. Dodać rozdrobnione przyprawy, sok z cytryny, karmel, pozostałą łyżkę cukru oraz wywar z gotowania kiełbasy i zagotować. Kiełbasę pokroić w grube plastry, dodać do sosu. Całość krótko gotować.

Kiełbasa w cieście

Składniki:

Ciasto:

20 dag mąki

2 jaja

8 łyżek wody

3 łyżki oleju

sól

tłuszcz do smażenia

30 dag grubej kiełbasy (szynkowa, mortadela)

Przygotowanie:

Przygotować ciasto: Białka ubić na sztywną pianę. Mąkę rozmącić z żółtkami, olejem i wodą. Rozmieszać z pianą z białek, posolić. Kiełbasę pozbawić skórki, pokroić w grube plastry. Każdy plaster zanurzyć w cieście i smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać z ostrym, gorącym sosem (pomidorowym, musztardowym lub korniszonowym).

* W ten sposób można przygotować plastry ugotowanej szynki.

Kiełbasa w sosie musztardowym

Składniki:

300 g białej kiełbasy

5 dag musztardy

1 łyżeczka szczypiorku

1 łyżeczka estragonu

1 łyżeczka natki pietruszki

2 małe cebulki

2 cytryny

2 łyżki oliwy

½ łyżeczki cukru

2 ugotowane żółtka jajecznej

czarny pieprz mielony

1 kieliszek czerwonego wina

Przygotowanie:

Ugotować kiełbasę. Żółtka jaj utrzeć z oliwą. Natkę pietruszki, szczypiorek, poszatkowane cebulki oraz estragon utłuc na miazgę w moździerzu. Dodać sok z cytryn, dokładnie wymieszać.

Dodać utarte żółtka i pozostałe składniki, ponownie wymieszać i połączyć do uzyskania jednolitego sosu. Kiełbasę pokroić w talarki, obsmażyć na patelni bez dodatku tłuszczu. Przełożyć do salaterki, zalać sosem i wymieszać. Tak przygotowane danie podawać w miseczkach, ze względu na jego konsystencję należy je spożywać przy użyciu łyżki z dodatkiem ulubionego pieczywa.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments