Cytryny zawierają znaczną ilość witamin z grupy B, witaminę C i E, liczne minerały, a dodatkowo w ich skórce, znajdują się olejki eteryczne, które mają dobroczynne działanie na cały organizm. Cytryny nie tylko pozytywnie działają na zdrowie, również dodają urody i odchudzają, gdyż ułatwiając trawienie i przyswajanie białek, dzięki czemu pomagają zrzucić zbędne kilogramy. Codzienne, poranne picie szklanki ciepłej wody z sokiem z cytryny doskonale nawodni i doda energii, a co ważne, pomoże oczyścić organizm z nagromadzonych toksyn. Jedzmy cytryn jak najwięcej, dla zdrowia i przyjemności!
Cytrynowy napój na dobre zdrowie
Sok z jednej cytryny i napar z łyżki melisy zalać szklanką wrzątku. Dodać do tego kieliszek wódki lub rumu.
Taki napój dodaje energii, podnosi ciśnienie.
Sok cytrynowy z chrzanem
Sok cytrynowy z tartym chrzanem w stosunku 1:4 rozpuszcza drobne skrzepy krwi występujące w naczyniach wieńcowych.
Polecane dla osób zagrożonych zawałem serca.
Odchudzająca herbata cytrynowa
2 cytryny bio należy sparzyć wrzątkiem i osuszyć. Cienko obrać ze skórki (bez jej białej części). Skórkę zalać 1 litrem wrzątku. Po 10 minutach przecedzić i wlać 4 łyżki soku z cytryny. Wlać napar do termosu i wypić porcjami w ciągu dnia. Dla smaku można dodać odrobinę miodu.
Mikstura dla urody
Mikstura odmładza skórę, hamuje siwienie włosów, wzmacnia włosy, regeneruje wzrok.
Składniki:
4 cytryny
¾ szklanki oleju lnianego
3 ząbki czosnku
1 kg miodu
Przygotowanie:
2 cytryny obrać ze skórki.
Do blendera włożyć czosnek, wszystkie cytryny i zmiksować. Dodać olej lniany, miód i wymieszać.
Miksturę umieścić w szklanym słoju z pokrywką, przechowywać w lodówce.
Dawkowanie:
1 łyżkę stołową mikstury, 3 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.
Cytronada
Pokroić cytrynę na plasterki i włożyć do dzbanka z wodą mineralną i 1 łyżką miodu.
Cytronadę podawać jako napój dla osób gorączkujących, wymiotujących oraz mających krwotoki.
Zupa cytrynowa
Przygotować rosół mięsny, przecedzić.
Dodać ½ szklanki śmietany, 1 cytrynę i kilka łyżek ugotowanego ryżu. Zagotować bardzo ostrożnie, uważając by śmietana się nie zważyła.
Zupa polecana osobom podczas rekonwalescencji, osłabionych chorobą, potrzebujących regeneracji.