Kasza manna czy owsianka nie musi być nudna. Do ich przygotowania można wykorzystać różne dodatki, każdy rodzaj mleka, ulubione orzechy czy suszone owoce. Będzie zdrowo i smacznie. Zaskakująca w smaku jest tofucznica, która z powodzeniem zastępuje tradycyjną jajecznicę, wygląda i smakuje jak ta, przygotowana z jajek. Smacznego!
Kasza manna z bakaliami
Składniki:
100 g kaszy manny
200 ml mleka
½ szklanki bakalii
1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Kaszę manną razem z mlekiem, cukrem waniliowym i bakaliami zagotować. Zmniejszyć ogień, często mieszając gotować przez chwilę.
Owsianka czekoladowa
Składniki:
1 szklanka naturalnych płatków owsianych
2 szklanki mleka lub wody
2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka miodu
1 łyżka płatków migdałowych
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać wodą lub mlekiem, gotować około 10 minut, do miękkości. Dodać kakao i miód, zamieszać, posypać płatkami migdałowymi i od razu podawać.
Tofucznica
Składniki:
100 g tofu
1-2 łyżki mleka roślinnego
2 łyżeczki płatków drożdżowych
szczypta czarnej soli Kala-Namak
2 łyżki oliwy z oliwek
szczypta kuminu mielonego
szczypta pieprzu czarnego
szczypta kurkumy
1 cebula
1 pęczek szczypiorku
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni z odrobiną oliwy. Tofu rozdrobnić widelcem, dodać do cebuli, zamieszać. Dodać płatki drożdżowe, przyprawy, zamieszać. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.
* Gdyby tofu było zbyt suche, dodać odrobinę mleka roślinnego.