Jajecznica niepodzielnie króluje na naszych stołach. Nigdy się nie nudzi, pomimo to warto wypróbować różne jej wersje, zwłaszcza te, wywodzące się z kuchni kresowej. Jajecznica z grzybami to zaproszenie lasu do domu zaś jajecznica podolska, to ukłon w stronę miłośników mięsa. Smacznego!
Jajecznica litewska
Składniki:
jaja
masło do smażenia lub słonina
grzyby (maślaki lub rydze)
cebula
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Świeże grzyby oczyścić, pokroić na cząstki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, lekko podsmażać na maśle z grzybami tak długo, aż grzyby stracą sok.
Dodać jajka, doprawić solą i pieprzem.
Jajecznica podolska
Składniki:
(na 2 osoby)
4 jajka
1 pomidor
5 dag kiełbasy
5 dag boczku wędzonego
½ cebuli
1 ząbek czosnku
1 papryka
½ bakłażana
1 kromka chleba żytniego
papryka ostra mielona
sól do smaku
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek pokroić w kostkę podsmażyć na patelni razem z pokrojonym w kostkę chlebem.
Na drugiej patelni poddusić pokrojonego w plasterki pomidora i bakłażana, paprykę pokrojoną w paseczki i pokrojoną w talarki cebulę.
Połączyć zawartość obydwu patelni, zamieszać i wbić jajka. Posypać papryką i solą do smaku.