Desery z owoców z kompotu są łatwe do wykonania, do ich przygotowania można wykorzystać owoce sezonowe lub suszone. Na 1 litr kompotu bierze się minimum ½ kg owoców świeżych, 3-4 szklanki wody oraz 3-5 łyżek cukru. Taki deser najlepiej podawać w salaterce lub kompotierkach. Ważne, by przed podaniem był dobrze schłodzony. Smacznego!
Kompot z rabarbaru
Składniki:
½ kg rabarbaru
3 szklanki wody
5 łyżek cukru
mały kawałek skórki z pomarańczy lub cytryny
Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem i skórką z cytryny lub pomarańczy. Rabarbar umyć, pokroić w kostkę (nie obierać), włożyć do gorącego syropu, zagotować, odstawić z ognia i pozostawić kilka minut pod przykryciem.
Kompot z owoców mieszanych
Składniki:
¾ szklanki agrestu
¾ szklanki malin
1/3 szklanki truskawek
½ szklanki wiśni
3 szklanki wody
5 łyżek cukru
Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem. Owoce umyć, usunąć szypułki. Do lekko wrzącego syropu włożyć agrest i wiśnie, zagotować, odstawić z ognia, przetrzymać kilka minut pod przykryciem, ostudzić.
Do ugotowanego kompotu włożyć surowe maliny i truskawki. Podawać schłodzony, udekorowany listkami mięty.
Kompot z czereśni
Składniki:
3 szklanki czereśni
4 łyżki cukru
3 szklanki wody
kilka goździków
kawałek kory cynamonu
Przygotowanie:
Zagotować wodę z cukrem, goździkami i cynamonem. Umyte czereśnie pozbawić pestek, wrzucić do lekko wrzącego syropu, zagotować, odstawić z ognia i pozostawić na kilka minut pod przykryciem. Schłodzić.
Kompot z owoców suszonych
Składniki:
1 szklanka mieszanych owoców suszonych
3-5 łyżek cukru
kilka goździków
kawałek kory cynamonu
3 szklanki wody
Przygotowanie:
Owoce suszone dokładnie opłukać, zalać przegotowaną, ostudzoną wodą, pozostawić na kilka godzin. Gdy zmiękną przełożyć je do garnka razem z wodą, w której się moczyły, dodać cukier, goździki, cynamon, gotować na małym ogniu do miękkości. Po ugotowaniu odstawić, przykryć na kilka minut pokrywką, ostudzić.
* Najlepiej wykorzystać suszone jabłka, gruszki, śliwki, morele, wiśnie.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels