Polędwiczka wieprzowa gości na naszych stołach coraz częściej. Jest to bardzo wdzięczne mięso do przyrządzania i z powodzeniem może być wykorzystywane do smażenia, duszenia i pieczenia. Polędwiczka wieprzowa zapiekana z cebulą jest bardzo prosta i szybka do przygotowania, jest bardzo delikatna i aromatyczna dzięki dodatkowi kminku. Osoby, nie lubiące tej przyprawy, mogą wykorzystać kminek mielony lub z powodzeniem zastąpić go majerankiem, też będzie pysznie! Polędwiczkę po upieczeniu można serwować obłożoną cebulą lub polaną sosem pieczeniowym. Smacznego!

Składniki:

75 dag polędwicy

5 dag smalcu

1 cebula

1 łyżka soli

1 łyżeczka kminku

Przygotowanie:

Polędwicę posolić na pół godziny przed pieczeniem.

Rozgrzać smalec w rondlu lub brytfance na gazie, obrumienić polędwicę z każdej strony na silnym ogniu.

Zdjąć naczynie z ognia, dodać do obsmażonej polędwicy pokrojoną w krążki cebulę, obsypać kminkiem, dodać 1/3 szklanki wrzącej wody.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C, aż cebula zmięknie i mięso skruszeje.

* Zamiast kminku można wykorzystać majeranek.

Sos pieczeniowy

Składniki:

1 szklanka pozostałego sosu po pieczeniu mięsa

2-3 łyżki mąki

1 liść laurowy

2 ziarnka ziela angielskiego

3 ziarna pieprzu czarnego

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Powstały z pieczenia wywar wraz z cebulą przelać do garnka.

Dodać 2 szklanki wrzącej wody, przyprawy, liść laurowy, ziele angielskie, gotować 10 minut.

Mąkę rozrobić z ½ szklanki zimnej wody, wlać do wrzącego sosu, energicznie zamieszać. Zagotować, doprawić do smaku.

Sos przetrzeć przez sitko lub zblendować.

Polać pokrojoną na porcje polędwiczkę.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments