Kilka lat temu pojechałam do Wadowic, by spróbować słynnych papieskich kremówek. Rozczarowały! Szukałam idealnego przepisu na to ciasto i znalazłam go u mistrza Małeckiego. Jest to prosta do wykonania receptura, zawsze się udaje i co najważniejsze, takie kremówki za każdym razem wspaniale smakują. Wystarczy kupić dobre jakościowo ciasto francuskie, przygotować masę budyniową i dodać bitą śmietanę, by stworzyć cudowny deser na każdą okazję. Smacznego!
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego
Krem
500 ml mleka 3,2%
140 g cukru
5 dużych żółtek
60 g mąki pszennej
2 opakowania cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii
200 g masła
1 budyń waniliowy (60 g)
400 ml śmietanki UHT 30%
40 ml spirytusu (opcjonalnie)
cukier puder do posypania ciasta
Przygotowanie:
Ciasto francuskie rozłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 210-220 stopni C przez około 12 – 15 minut. Ciasto ostudzić.
Przygotować masę:
Do miski wbić żółtka, dodać cukier i cukier wanilinowy, utrzeć na puszystą masę.
Do utartych żółtek dodać mąkę, budyń oraz 100 mililitrów mleka, wszystko razem wymieszać.
Pozostałe mleko zagotować.
Stopniowo wlewać wrzące mleko do masy, ciągle mieszając do połączenia składników.
Masę przełożyć ponownie do garnka, gotować ciągle mieszając (uwaga! łatwo się przypala) aż do uzyskania konsystencji budyniu.
Masę przełożyć do miski z przykryciem i ostudzić.
Masło o temperaturze pokojowej ubijamy mikserem, gdy zostanie napowietrzone małymi porcjami, ciągle mieszając dodajemy ostudzoną masę budyniową. Opcjonalnie do masy dodać spirytus.
Śmietanę ubić, połowę porcji dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Składanie ciasta:
Dno formy (35×25 cm) wyłożyć 1 płatem upieczonego ciasta francuskiego.
Na cieście równomiernie rozłożyć masę budyniową, na krem wyłożyć pozostałą część bitej śmietany. Całość delikatnie przykryć drugim płatem ciasta.
Całość obficie posypać cukrem pudrem.
Schłodzić w lodówce przez minimum 3 godziny.