Jajecznica jest ulubioną potrawą Polaków. Cechuje się prostotą, gdyż nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Jest daniem, które pozwala wielu niespełnionym kucharzom poczuć się pewnie w kuchni i dobrze się najeść.
Zapraszam do wypróbowania wariacji z jajecznicą w roli głównej:
1 Jajecznica śródziemnomorska
Składniki:
- 8 jajek
- 75 ml mleka
- 4 suszone pomidory w oliwie
- 100 g sera feta
- 8 listków bazylii
- Sól, pieprz, papryka w proszku
Przygotowanie:
Posiekać pomidory i listki bazylii, dodać rozdrobniony ser, wymieszać. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką tłuszczu, wylać masę jajeczną (jaja rozmieszane z mlekiem), dodać pozostałe składniki i doprawić. Poczekać, aż jajecznica lekko się zetnie.
2 Jajecznica z pieczarkami
Składniki:
- 8 jajek
- 75 ml mleka
- 100 g bekonu
- 150 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- Sól, pieprz, papryka w proszku
Przygotowanie
Pieczarki oczyścić i rozdrobnić, bekon pokroić w kostkę. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką tłuszczu, włożyć pieczarki, smażyć do odparowania wody. Dodać boczek z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Zamieszać po czym dodać masę jajeczną i doprawić. Poczekać, aż jajecznica lekko się zetnie.
3Jajecznica z szynką i ziołami
Składniki:
- 8 jajek
- 75 ml mleka
- 3 plasterki szynki
- Po ¼ pęczka pietruszki, bazylii, kolendry
- ½ pęczka szczypiorku
Przygotowanie:
Drobno posiekać szynkę, zioła i szczypior. Rozgrzać patelnię z 1 łyżką tłuszczu, wylać masę jajeczną. Równomiernie dodać pozostałe składniki. Poczekać, aż jajecznica lekko się zetnie i lekko ją rozdrobnić.
I już można zaczynać dzień 🙂
CHyba bede musial pojechac do mamy i poprosic o pierwsza albo trzecia… 😉
ja lubię na bekonie.