Suszone pomidory koktajlowe można przygotować w domowym piekarniku, wychodzą naprawdę pyszne. Trudno jest się powstrzymać, by ich nie spróbować od razu, tak pięknie pachną. Tak przyrządzone pomidorki mają wiele zastosowań w kuchni np. można dodać je do sałatek, sosów lub zrobić z nich pastę do kanapek z serkiem feta i z czosnkiem. Natomiast aromatyczny olej z suszonych pomidorków, można wykorzystywać jako olej do sałatek lub marynat. Smacznego wekowania!
Składniki:
pomidorki koktajlowe
olej słonecznikowy lub rzepakowy
kilka ząbków czosnku
przyprawy: sól, oregano, bazylia i świeże gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
Pomidory przekroić na połówki, układać ułożone przeciętą częścią do góry na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia.
Posolić i włożyć do piekarnika rozgrzanego do ok 100 °C i suszyć przez ok 2-3 godziny z lekko uchylonymi drzwiczkami i włączonym termo obiegiem.
Wysuszone pomidorki przełożyć z blaszki do miski, delikatnie skropić olejem i posypać bazylią i oregano. Dokładnie wymieszać, by przyprawy dobrze obtoczyły pomidorki.
Pomidorki przełożyć do wcześniej wyparzonych, niewielkich słoików. Na dno każdego słoika włożyć po ząbku czosnku i gałązce rozmarynu. Słoiki powinny być wypełnione pomidorkami do ok 2/3 wysokości słoika, gdyż po zalaniu olejem, zwiększają swoją objętość.
Olej podgrzać do temperatury ok 110°C, wrzącym zalać zawartość słoików, szczelnie zakręcić. Uwaga na gorący olej! Łatwo się nim poparzyć.