Babki wielkanocne królują na świątecznych stołach od wieków. W zależności od rodzaju ciasta, baby były parzone, migdałowe, muślinowe, razowe, puchowe, trójkolorowe, ukraińskie, polskie, podolskie, krakowskie, warszawskie i pospolite. Współczesne, klasyczne babki wielkanocne są również bardzo smaczne, ale na szczęście dużo prostsze do wykonania. Baba drożdżowa to propozycja dla miłośników ciast drożdżowych, wymaga więcej czasu potrzebnego do wyrośnięcia ciasta, ale zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia, wynagradza wysiłek poświęcony do jej przygotowania. Babka gotowana w garnku to ciekawy sposób na ciasto upieczone bez wykorzystania piekarnika. Warto spróbować i takiego, nietypowego wypieku. Polecam moją ulubioną, klasyczną babkę wielkanocną, która jest cudownie puchata, wilgotna i aromatyczna. Miłego pieczenia!
Klasyczna baba wielkanocna
Składniki:
220 g cukru
250 g masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
170 g mąki
80 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
otarta skórka z 2 cytryn
5 jaj
Przygotowanie:
Przygotować garnek z gorącą wodą, włożyć miskę na garnek, w której będzie ubijana masa w kąpieli wodnej.
Masło, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na kremową masę. Ubijając masę w kąpieli wodnej, powoli dodawać jajka. Zdjąć miskę znad garnka z wodą.
Do puszystej masy wsypać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryn.
Ciasto przelać do formy na babkę, wcześniej wysmarowanej masłem.
Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.
Dekorować cukrem pudrem lub lukrem.
* Wariant z kakao
Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodać przesiane kakao, do drugiej otartą skórkę z cytryn.
Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Powstałe ciasta wylać do foremki naprzemiennie warstwami.
Polewa z lukru
20 ml wody
cukier puder (tyle, ile zabierze woda)
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Połączyć wodę i sok z cytryny, ucierając dodać cukier puder. Cukru dodawać stopniowo, aż do otrzymania pożądanej konsystencji polewy.
Wielkanocna baba drożdżowa
Składniki:
½ kg mąki pszennej, tortowej
300 ml mleka
150 g rodzynek
50 ml rumu
20 g świeżych drożdży
150 g cukru
8 żółtek
120 g masła
sól
Przygotowanie:
Rodzynki przesypać na sitko, przelać obficie wrzątkiem. Przełożyć do miseczki i zalać rumem. Odstawić na 30 minut, do nasiąknięcia.
W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Dodać 100 g mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.
Żółtka ubić z cukrem, aż powstanie jasna masa. Ubite żółtka dodać do drożdżowego zaczynu, zamieszać, dodać pozostałą mąkę. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Przełożyć do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość).
Ciasto po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut, aby ciasto znowu podwoiło swoją objętość.
Piec w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia formy, następnie wyjąć babę z formy na kratkę do studzenia.
Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Babka gotowana w garnku
Składniki:
250 g masła
6 dużych jajek
150 g cukru
2 laski wanilii
3 opakowania budyniu waniliowego
200 g maki pszennej, tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 ml wódki
10 g kakao
1 opakowanie polewy waniliowej
owoce kandyzowane do dekoracji
Przygotowanie:
Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucierać na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Pod koniec mieszania dodać wódkę.
Masę podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao, dokładnie wymieszać.
Specjalną formę do babki gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie posmarować masłem i posypać bułką tartą. Do formy kolejno przekładać masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną. Formę zamknąć i wstawić do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotować na wolnym ogniu około 90 minut.
Babkę wyjąć z formy od razu po ugotowaniu, odstawić do wystygnięcia.
Babkę udekorować polewą oraz owocami kandyzowanymi.