Babki wielkanocne królują na świątecznych stołach od wieków. W zależności od rodzaju ciasta, baby były parzone, migdałowe, muślinowe, razowe, puchowe, trójkolorowe, ukraińskie, polskie, podolskie, krakowskie, warszawskie i pospolite. Współczesne, klasyczne babki wielkanocne są również bardzo smaczne, ale na szczęście dużo prostsze do wykonania. Baba drożdżowa to propozycja dla miłośników ciast drożdżowych, wymaga więcej czasu potrzebnego do wyrośnięcia ciasta, ale zapach jaki unosi się w domu podczas pieczenia, wynagradza wysiłek poświęcony do jej przygotowania. Babka gotowana w garnku to ciekawy sposób na ciasto upieczone bez wykorzystania piekarnika. Warto spróbować i takiego, nietypowego wypieku. Polecam moją ulubioną, klasyczną babkę wielkanocną, która jest cudownie puchata, wilgotna i aromatyczna. Miłego pieczenia!

Klasyczna baba wielkanocna

Składniki:

220 g cukru

250 g masła

1 opakowanie cukru wanilinowego

170 g mąki

80 g mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

otarta skórka z 2 cytryn

5 jaj

Przygotowanie:

Przygotować garnek z gorącą wodą, włożyć miskę na garnek, w której będzie ubijana masa w kąpieli wodnej.

Masło, cukier i cukier wanilinowy zmiksować razem na kremową masę. Ubijając masę w kąpieli wodnej, powoli dodawać jajka. Zdjąć miskę znad garnka z wodą.

Do puszystej masy wsypać przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, oraz proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Dodać otartą skórkę z cytryn.

Ciasto przelać do formy na babkę, wcześniej wysmarowanej masłem.

Piec w piekarniku w temperaturze 180 stopni C przez około 60 minut.

Dekorować cukrem pudrem lub lukrem.

* Wariant z kakao

Ciasto rozdzielić na 2 części. Do pierwszej dodać przesiane kakao, do drugiej otartą skórkę z cytryn.

Foremkę do babki wysmarować masłem i oprószyć mąką. Powstałe ciasta wylać do foremki naprzemiennie warstwami.

Polewa z lukru

20 ml wody

cukier puder (tyle, ile zabierze woda)

sok wyciśnięty z 1/2 cytryny

Połączyć wodę i sok z cytryny, ucierając dodać cukier puder. Cukru dodawać stopniowo, aż do otrzymania pożądanej konsystencji polewy.

Wielkanocna baba drożdżowa

Składniki:

½ kg mąki pszennej, tortowej

300 ml mleka

150 g rodzynek

50 ml rumu

20 g świeżych drożdży

150 g cukru

8 żółtek

120 g masła

sól

Przygotowanie:

Rodzynki przesypać na sitko, przelać obficie wrzątkiem. Przełożyć do miseczki i zalać rumem. Odstawić na 30 minut, do nasiąknięcia.

W letnim mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru. Dodać 100 g mąki, zamieszać i odstawić do wyrośnięcia.

Żółtka ubić z cukrem, aż powstanie jasna masa. Ubite żółtka dodać do drożdżowego zaczynu, zamieszać, dodać pozostałą mąkę. Dokładnie wyrobić, aż ciasto będzie elastyczne i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania dodać roztopione masło, rodzynki i szczyptę soli. Przełożyć do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 40 minut (aż ciasto podwoi swoją objętość).

Ciasto po wyrośnięciu przełożyć do wysmarowanej masłem formy. Odstawić do wyrośnięcia na kolejne 20 minut, aby ciasto znowu podwoiło swoją objętość.

Piec w piekarniku, nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez ok. 40 minut. Po upieczeniu odstawić do ostygnięcia formy, następnie wyjąć babę z formy na kratkę do studzenia.

Polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Babka gotowana w garnku

Składniki:

250 g masła

6 dużych jajek

150 g cukru

2 laski wanilii

3 opakowania budyniu waniliowego

200 g maki pszennej, tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

15 ml wódki

10 g kakao

1 opakowanie polewy waniliowej

owoce kandyzowane do dekoracji

Przygotowanie:

Masło, cukier i nasionka z lasek wanilii ucierać na puszystą masę. Stopniowo dodawać jajka, budyń w proszku oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dokładnie połączyć wszystkie składniki. Pod koniec mieszania dodać wódkę.

Masę podzielić na 3 części. Do jednej z części dodać kakao, dokładnie wymieszać.

Specjalną formę do babki gotowanej (o średnicy 17cm i wysokości 17 cm) dokładnie posmarować masłem i posypać bułką tartą. Do formy kolejno przekładać masę, tworząc kolorystyczne warstwy: na spód masę jasną, następnie kakaową, na wierzch ponownie jasną. Formę zamknąć i wstawić do garnka z wodą (woda powinna sięgać do 3/4 wysokości formy). Gotować na wolnym ogniu około 90 minut.

Babkę wyjąć z formy od razu po ugotowaniu, odstawić do wystygnięcia.

Babkę udekorować polewą oraz owocami kandyzowanymi.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o