Barszcz to zupa, która swą nazwę zawdzięcza roślinie nazywanej barszczem zwyczajnym, z której pierwotnie przyrządzano kwaśne i pożywne polewki. Współcześnie barszczem najczęściej nazywa się zupy przygotowane z czerwonych buraków, rzadziej z innych składników, takich jak kapusta, pomidory czy rodzynki. Smacznego!
Barszcz czerwony zakwaszany
3 kg buraków ćwikłowych
5 lirów wody
2 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego
4 ząbki czosnku
sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Buraki wyszorować szczotką, umyć, obrać, pokroić w plastry. Przełożyć do glinianego garnka lub słoja, zalać gorącą, przegotowaną wodą, dodać przyprawy.
Odstawić na 3 dni. Przecedzić przez sito, doprawić do smaku solą i cukrem, zagotować.
Barszcz zaprawiany żółtkami
Składniki:
1 ½ kg szpondru wołowego
1 kg buraków
20 dag cebuli
3 dag czosnku
10 dag cytryny
5 żółtek
sól, cukier, pieprz, majeranek do smaku
Przygotowanie:
Mięso opłukać, zalać wodą i wolno gotować około 2 godzin. Buraki wyszorować szczotką, opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno pokroić. Dodać do wywaru, gotować około 20 minut.
Dodać sól, cukier, sok z cytryny, majeranek i pieprz. Gotować jeszcze 30 minut. Garnek zdjąć z ognia, zaprawić żółtkami rozbełtanymi w niewielkiej ilości barszczu.
Barszcz z kapusty białej
Składniki:
60 dag kości
1 kg mięsa (wołowego lub wieprzowego)
20 dag cebuli
60 dag świeżych pomidorów
1 ½ kg kapusty białej
10 dag rodzynek
sól, pieprz, cukier do smaku
Przygotowanie:
Mięso i kości opłukać, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 1 godzinę. Kapustę oczyścić z zepsutych liści, opłukać, drobno pokroić.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wszystko dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 35 minut. Pod koniec gotowania dodać rodzynki, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.