Barszcz to zupa, która swą nazwę zawdzięcza roślinie nazywanej barszczem zwyczajnym, z której pierwotnie przyrządzano kwaśne i pożywne polewki. Współcześnie barszczem najczęściej nazywa się zupy przygotowane z czerwonych buraków, rzadziej z innych składników, takich jak kapusta, pomidory czy rodzynki. Smacznego!

Barszcz czerwony zakwaszany

Składniki:

3 kg buraków ćwikłowych

5 lirów wody

2 liście laurowe, 8 ziaren ziela angielskiego

4 ząbki czosnku

sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Buraki wyszorować szczotką, umyć, obrać, pokroić w plastry. Przełożyć do glinianego garnka lub słoja, zalać gorącą, przegotowaną wodą, dodać przyprawy.

Odstawić na 3 dni. Przecedzić przez sito, doprawić do smaku solą i cukrem, zagotować.

Barszcz zaprawiany żółtkami

Składniki:

1 ½ kg szpondru wołowego

1 kg buraków

20 dag cebuli

3 dag czosnku

10 dag cytryny

5 żółtek

sól, cukier, pieprz, majeranek do smaku

Przygotowanie:

Mięso opłukać, zalać wodą i wolno gotować około 2 godzin. Buraki wyszorować szczotką, opłukać, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę i czosnek drobno pokroić. Dodać do wywaru, gotować około 20 minut.

Dodać sól, cukier, sok z cytryny, majeranek i pieprz. Gotować jeszcze 30 minut. Garnek zdjąć z ognia, zaprawić żółtkami rozbełtanymi w niewielkiej ilości barszczu.

Barszcz z kapusty białej

Składniki:

60 dag kości

1 kg mięsa (wołowego lub wieprzowego)

20 dag cebuli

60 dag świeżych pomidorów

1 ½ kg kapusty białej

10 dag rodzynek

sól, pieprz, cukier do smaku

Przygotowanie:

Mięso i kości opłukać, zalać 2 litrami zimnej wody, zagotować, zmniejszyć ogień, gotować 1 godzinę. Kapustę oczyścić z zepsutych liści, opłukać, drobno pokroić.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pomidory obrać ze skórki, pokroić na cząstki. Wszystko dodać do gotującego się wywaru. Gotować jeszcze około 35 minut. Pod koniec gotowania dodać rodzynki, sok z cytryny, przyprawić solą i pieprzem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments