Awokado ma niezliczone właściwości prozdrowotne. I smak, który urozmaici wiele potraw. Warto wpisać je w swój jadłospis i poczuć się lekko, zdrowo oraz młodziej.
Awokado posiada wiele właściwości leczniczych i wartości odżywczych, docenianych już w Starożytności. Jego nazwa oznacza „drzewo, na którym rosną jądra”. W przeciwieństwie do większości owoców, awokado zawiera niewielkie ilości cukrów prostych, jest natomiast bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-9 oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
W awokado nie brakuje także potasu, który reguluje ciśnienie krwi, co przekłada się na prawidłową pracę serca, a także wpływa korzystnie na układ nerwowy. Owoc ten bogaty jest w witaminy C, E i A mających działanie silnie przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, oraz witamin z grupy B.
Jedzenie awokado ma dobry wpływ na oczy, zawiera sporo luteiny i zeaksantyny. Udowodniono, że jednonienasycone kwasy tłuszczowe w awokado wykazują działanie zapobiegające lub odwracające odporność insulinową, która jest jedną z przyczyn powstawania cukrzycy typu II, a zawarty w owocu lipid, nazwany awokatyna-B pomaga leczyć ostrą białaczkę szpikową. Naukowcy liczą na to, że lek zawierający awokatynę B pomoże w przyszłości zwiększyć przeżywalność i poprawić jakość życia pacjentów z ostrą białaczką szpikową.
Awokado wpływa także pozytywnie na poziom cholesterolu, ma właściwości odchudzające oraz odmładzające.
Więcej na temat zdrowia przeczytasz na: poradnikzdrowie.pl