Oryginalna grecka zapiekanka z bakłażana i mielonego mięsa zachwyci każdego smakiem. Jej przygotowanie jest łatwe i nie zajmuje dużo czasu. Z przepisu wyjdzie danie dla 6 osób.

Sos mięsno-pomidorowy

Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego (z indyka, wieprzowe lub wołowe), 1 cebula, ząbek czosnku, puszka pomidorów, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżka posiekanej pietruszki, ½ łyżeczki cynamonu, sól, pieprz, 1 łyżka oleju.

Przygotowanie: Na patelnię wlewamy olej, dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, a następnie mięso mielone. Smażymy parę minut, dodajemy pomidory i pozostałe składniki. Mieszkamy i dusimy ok. 15 minut.

Bakłażany

Dwa spore bakłażany kroimy w plastry. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. W naczyniu żaroodpornym kładziemy plastry bakłażana, przekładamy sosem, ponownie przykrywamy bakłażanem i dajemy drugą warstwę sosu. Na wierzch kładziemy 3 warstwę z bakłażanów. Wszystko polewamy sosem beszamelowym

Sos beszamelowy

30 g masła roztopić w rondelku, dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Dodać szklankę mleka i cały czas mieszać. Jak zgęstnieje dodać szczyptę gałki muszkatołowej i soli. Można dodać garść startego sera. Wymieszać i polać zapiekankę.

Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 35 minut. Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o