Uwielbiam dania jednogarnkowe, są uniwersalne i bardzo praktyczne. Można takie danie podać zarówno na obiad jak i kolację, o przyjęciach okolicznościowych nie wspominając. Rybne curry to propozycja na potrawę bardzo smaczną i zdrową. Dodatek mleka kokosowego oraz aromatycznych dodatków sprawia, że danie to jest bardzo ciekawe w smaku. Można je podawać z ryżem lub kluseczkami, będzie jeszcze ciekawsze. Smacznego!
Składniki:
500 g ryby morskiej
5 ziemniaków
2 mięsiste pomidory
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 papryczka chili
kawałek korzenia imbiru
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka kurkumy
1 szklanka mleczka kokosowego
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rybę opłukać, osuszyć i pokroić w dzwonka. Oprószyć solą oraz pieprzem.
Ziemniaki oczyścić, obrać i pokroić w cienkie cząstki.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Korzeń z imbiru oskrobać ze skórki i zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Papryczkę chili opłukać i pozostawić w całości.
Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kurkumę, imbir i curry. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.
Dodać pokrojone pomidory, papryczkę oraz ziemniaki. Dodać 1 szklankę gorącej wody i gotować około 10 minut.
Dodać mleczko kokosowe i rybę w kawałkach. Doprawić solą i pieprzem, nakryć patelnię pokrywką i dusić kolejne 10 minut. Podawać na ciepło.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels