Uwielbiam dania jednogarnkowe, są uniwersalne i bardzo praktyczne. Można takie danie podać zarówno na obiad jak i kolację, o przyjęciach okolicznościowych nie wspominając. Rybne curry to propozycja na potrawę bardzo smaczną i zdrową. Dodatek mleka kokosowego oraz aromatycznych dodatków sprawia, że danie to jest bardzo ciekawe w smaku. Można je podawać z ryżem lub kluseczkami, będzie jeszcze ciekawsze. Smacznego!

Składniki:

500 g ryby morskiej

5 ziemniaków

2 mięsiste pomidory

1 duża cebula

3 ząbki czosnku

1 papryczka chili

kawałek korzenia imbiru

1 łyżeczka curry

1 łyżeczka kurkumy

1 szklanka mleczka kokosowego

sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

Przygotowanie:

Rybę opłukać, osuszyć i pokroić w dzwonka. Oprószyć solą oraz pieprzem.

Ziemniaki oczyścić, obrać i pokroić w cienkie cząstki.

Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Korzeń z imbiru oskrobać ze skórki i zetrzeć na tarce. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Papryczkę chili opłukać i pozostawić w całości.

Na głębokiej patelni rozgrzać odrobinę oleju, zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać kurkumę, imbir i curry. Smażyć przez chwilę, cały czas mieszając.

Dodać pokrojone pomidory, papryczkę oraz ziemniaki. Dodać 1 szklankę gorącej wody i gotować około 10 minut.

Dodać mleczko kokosowe i rybę w kawałkach. Doprawić solą i pieprzem, nakryć patelnię pokrywką i dusić kolejne 10 minut. Podawać na ciepło.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments