Najlepsze dania wegetariańskie z soczewicą wywodzą się z kuchni indyjskiej, w której królują warzywa i aromatyczne przyprawy. Warto zaopatrzyć się w sklepie z orientalną żywnością w oryginalne przyprawy, zwłaszcza w garam masala, która jest królową indyjskich przypraw. Już szczypta tej magicznej mieszanki wyczaruje z prostych składników egzotyczną i pyszną potrawę. Smacznego!
Curry z soczewicy i jaj
Składniki:
½ szklanki soczewicy
1 i ½ łyżki masła
1 pokrojona w plasterki cebula
½ łyżki mieszanki przypraw garam masala
½ szklanki wody
½ łyżeczki soli
3 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Soczewicę wypłukać, zalać wodą i namoczyć na noc. Następnego dnia do rondla włożyć cebulę i garam masalę, rozgrzać masło i smażyć na małym ogniu 10 minut, często mieszając.
Dodać soczewicę, zalać wrzącą wodą, przykryć szczelnie i dusić na małym ogniu przez 45 minut, do momentu, aż soczewica będzie miękka. Jaja obrać ze skorupki i pokroić na ósemki.
Potrawę doprawić solą, dodać jajka, wymieszać i dusić kolejne 5 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.
Sałatka z soczewicy
Składniki:
10 dag ugotowanej zielonej soczewicy
1 czerwona cebula
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
20 dag pomidorków koktajlowych
10 dag rukoli
Sos:
3 łyżki octu
sok wyciśnięty z ½ cytryny
3 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotować sos: do słoika wlać ocet, sok z cytryny i oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik mocno zakręcić i wymieszać sos, energicznie wstrząsnąć. Papryki umyć i osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w wąskie paseczki.
Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umyte pomidory podzielić na cząstki. Na talerzu ułożyć opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulę oraz pomidorki. Wierzch posypać ugotowaną soczewicą i polać przygotowanym sosem.
Zupa jogurtowa z soczewicą
6 dag masła ghee
20 dag cebuli
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziaren kuminu
1 łyżeczka zmielonej kolendry
szczypta zmielonego cynamonu
szczypta zmielonej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka startego korzenia imbiru
½ łyżeczki mielonych goździków
½ łyżeczki mielonego kardamonu
20 dag zielonej soczewicy
50 dag szpinaku
500 ml bulionu warzywnego
½ szklanki gęstej śmietany
½ szklanki jogurtu śmietankowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużym rondlu rozpuścić ghee. Posiekać cebulę i czosnek, wrzucić do smażenia razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem. Całość smażyć 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Dodać soczewicę i nadal mieszając gotować kolejne 5 minut. Zagotować bulion, wrzący wlać do rondla i gotować na małym ogniu przez 60 minut. Szpinak drobno posiekać, dodać do zupy.
Śmietanę i jogurt zmiksować razem, dodać do zupy. Całość podgrzać około minut dokładnie mieszając. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z podpłomykami lub ryżem.
Fot. Zdjęcie poglądowe/Pexels