Najlepsze dania wegetariańskie z soczewicą wywodzą się z kuchni indyjskiej, w której królują warzywa i aromatyczne przyprawy. Warto zaopatrzyć się w sklepie z orientalną żywnością w oryginalne przyprawy, zwłaszcza w garam masala, która jest królową indyjskich przypraw. Już szczypta tej magicznej mieszanki wyczaruje z prostych składników egzotyczną i pyszną potrawę. Smacznego!

Curry z soczewicy i jaj

Składniki:

½ szklanki soczewicy

1 i ½ łyżki masła

1 pokrojona w plasterki cebula

½ łyżki mieszanki przypraw garam masala

½ szklanki wody

½ łyżeczki soli

3 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie:

Soczewicę wypłukać, zalać wodą i namoczyć na noc. Następnego dnia do rondla włożyć cebulę i garam masalę, rozgrzać masło i smażyć na małym ogniu 10 minut, często mieszając.

Dodać soczewicę, zalać wrzącą wodą, przykryć szczelnie i dusić na małym ogniu przez 45 minut, do momentu, aż soczewica będzie miękka. Jaja obrać ze skorupki i pokroić na ósemki.

Potrawę doprawić solą, dodać jajka, wymieszać i dusić kolejne 5 minut. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.

Sałatka z soczewicy

Składniki:

10 dag ugotowanej zielonej soczewicy

1 czerwona cebula

1 czerwona papryka

1 żółta papryka

20 dag pomidorków koktajlowych

10 dag rukoli

Sos:

3 łyżki octu

sok wyciśnięty z ½ cytryny

3 łyżki oliwy

sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotować sos: do słoika wlać ocet, sok z cytryny i oliwę, doprawić do smaku solą i pieprzem. Słoik mocno zakręcić i wymieszać sos, energicznie wstrząsnąć. Papryki umyć i osączyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w wąskie paseczki.

Cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umyte pomidory podzielić na cząstki. Na talerzu ułożyć opłukaną i osuszoną rukolę, pokrojoną paprykę, cebulę oraz pomidorki. Wierzch posypać ugotowaną soczewicą i polać przygotowanym sosem.

Zupa jogurtowa z soczewicą

6 dag masła ghee

20 dag cebuli

3 ząbki czosnku

1 łyżeczka ziaren kuminu

1 łyżeczka zmielonej kolendry

szczypta zmielonego cynamonu

szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka startego korzenia imbiru

½ łyżeczki mielonych goździków

½ łyżeczki mielonego kardamonu

20 dag zielonej soczewicy

50 dag szpinaku

500 ml bulionu warzywnego

½ szklanki gęstej śmietany

½ szklanki jogurtu śmietankowego

sól, pieprz

Przygotowanie:

W dużym rondlu rozpuścić ghee. Posiekać cebulę i czosnek, wrzucić do smażenia razem z kuminem, cynamonem, kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową, goździkami i kardamonem. Całość smażyć 5 minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.

Dodać soczewicę i nadal mieszając gotować kolejne 5 minut. Zagotować bulion, wrzący wlać do rondla i gotować na małym ogniu przez 60 minut. Szpinak drobno posiekać, dodać do zupy.

Śmietanę i jogurt zmiksować razem, dodać do zupy. Całość podgrzać około minut dokładnie mieszając. Zupę przyprawić solą i pieprzem. Zupę podawać z podpłomykami lub ryżem.

Fot. Zdjęcie poglądowe/Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments