Puree z warzyw podaje się jako pierwszy pokarm stały dla dzieci, jest smaczne, odżywcze, dzięki swej delikatnej konsystencji, łatwe do zjedzenia przez niemowlę. Puree dyniowe można przyrządzić z każdej odmiany dyni lub kabaczka, dzięki pieczeniu jest lekkie i jedwabiste, naturalnie słodkie, obfitujące w beta-karoten i witaminy. Puree batatowe, zawiera dużą dawkę witaminę A i cenny błonnik, zaś puree cukinowe jest źródłem wielu składników odżywczych. Smacznego!
Puree dyniowe
Składniki:
625 g dynia (1 mała dynia)
Porcja:
2,5 szklanki puree
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C. Dynię przekroić wzdłuż na połowę, za pomocą łyżki usunąć włókna z pestkami. Dynię włożyć do naczynia żaroodpornego, stroną przekrojoną do dołu. Do naczynia wlać wodę na wysokość 6 mm.
Naczynie wstawić do piekarnika i piec przez 45-60 minut, aż dynia będzie całkowicie miękka. Wyjąć po upieczeniu i ostudzić. Łyżką wydrążyć miąższ, włożyć do naczynia i zmiksować na puree. Puree rozrzedzić mlekiem matki, mlekiem modyfikowanym lub wodą.
Puree batatowe
Składniki:
2 duże bataty
Porcja:
2 szklanki puree
Przygotowanie:
Nagrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C. Bataty wyszorować pod bieżącą wodą. Ponakłuwać widelcem w kilku miejscach, ułożyć na blasze do pieczenia.
Wstawić do piekarnika i piec przez 45-60 minut, aż skórka się zmarszczy i miąższ będzie miękki. Odstawić do ostygnięcia. Upieczone bataty przekroić, łyżką wydrążyć miąższ, włożyć go do naczynia i zmiksować na gładkie puree. Puree rozrzedzić mlekiem matki, mlekiem modyfikowanym lub wodą.
Puree cukiniowe
Składniki:
2 średnie cukinie
Porcja:
2,5 szklanki puree
Przygotowanie:
Z cukinii odkroić końce, pokroić w plastry grubości około 2,5 cm. Do garnka wlać wodę na wysokość 2 cm i doprowadzić do wrzenia. Cukinię ułożyć w koszyku do gotowania na parze i wstawić do garnka.
Gotować na dużym ogniu pod przykryciem przez około 7 minut, aż cukinia będzie miękka. Garnek zdjąć z ognia. Wyjąć koszyk z cukinią, przelać zimną wodą. Płyn z gotowania pozostawić. Cukinię przełożyć do miski, zmiksować na puree. Rozrzedzić płynem z parowania, mlekiem matki lub mlekiem modyfikowanym.
Puree przełożyć do szklanego pojemnika, szczelnie zamknąć i przechowywać do 3 dni lub zamrozić w pojemnikach mieszczących po jednej porcji, przechowywać w zamrażarce do 3 miesięcy.