Kaki późną jesienią pojawia się w sklepach i na polskich stołach. To owoc hurmy, zwanej też hebanowcem lub persymoną. Słodkie w smaku owoce kaki są źródłem witamin i składników mineralnych. Sprawdź, jakie jeszcze właściwości i wartości odżywcze ma kaki oraz jak zjeść ten owoc.
Persymona, która kształtem przypomina pomidory, jest żółto-czerwoną, stożkowatą lub spłaszczoną jagodą. Po spodniej stronie owoc posiada cztery listki. Roślina dzieli się na dwie kategorie, które różnią się jedynie stopniem cierpkości niedojrzałych owoców. Owoce mogą być w różnych kolorach od jasnego, żółtopomarańczowego po ciemny, pomarańczowoczerwony.
Persymona jest ceniona za zawartość związków biologicznie aktywnych, w tym: kwasu askorbinowego, karotenoidów, polifenoli, błonnika pokarmowego i składników mineralnych. Produkty spożywcze bogate w polifenole są cenne dla zdrowia człowieka z uwagi na właściwości przeciwutleniające. Szczególnie dużo polifenoli i karotenoidów występuje w skórce persymony, co w dużym stopniu przyczynia się do intensywnej, pomarańczowej barwy dojrzałych owoców.
Badania wskazują, że wyciąg z persymony ma potencjalne właściwości antynowotworowe. Może silnie hamować rozwój komórek białaczki i wywoływać ich apoptozę (zaprogramowaną śmierć komórkową). Ponadto jedzenie persymony może mieć również wpływ na znaczne zmniejszenie poziomu ogólnego cholersterolu (LDL), trójglicerydów i nadtlenków lipidowych. Kaki ma też pozytywny wpływ na funkcjonowanie wzroku, dzięki zawartości karotenoidów. Jednym z nich beta-karoten (prowitamina A), jest składnikiem barwnika wzrokowego występującego w siatkówce oka, pozwalającego widzieć w półmroku. Ponadto beta-karoten zmniejsza ryzyko zwyrodnienia plamki żółtej, która jest główną przyczyną utraty wzroku w starszym wieku. Udowodniono również, że może zapobiegać uszkodzeniu soczewki i powstaniu zaćmy.
Jak wybrać owoc kaki w sklepie?
Nasze oko powinny przyciągać owoce okrągłe, mięsiste o gładkiej i połyskującej skórce. Nie powinno się kupować persymony bez zielonych liści na wierzchołku. Dojrzałe owoce persymony przechowujemy w lodówce, pamiętając, aby w miarę szybko je zjeść, bo spleśnieją.
Jeżeli owoce nie są przeznaczone do natychmiastowej konsumpcji, lepiej jest je kupić twardsze i zostawić, by dojrzały
Jak jeść kaki i co można z niego przyrządzić przeczytacie w Poradniku Zdrowie