Domowe mieszanki ziół do gotowania to skarbnica smaku, aromatu i zdrowia. To gwarancja oryginalnej i niepowtarzalnej kuchni. Warto przygotować od razu więcej ulubionych zestawów takich przypraw, by móc nimi również obdarowywać ludzi, ceniących tradycję i niepowtarzalność. Przygotowane mieszanki ziół należy przechowywać w szczelnie zamykanych słoiczkach, najlepiej w ciemnym miejscu. Smacznego gotowania!

Mieszanka suszonych ziół włoskich

Wykorzystywana do doprawiania mięs, ryb, makaronów oraz dań wegetariańskich.

Składniki:

(około ½ szklanki)

2 łyżki pokruszonych, suszonych liści bazylii

1 ½ łyżki pokruszonej, suszonej natki pietruszki

2 łyżeczki pokruszonych, suszonych liści majeranku

½ łyżeczki rozdrobnionych, suszonych gałązek rozmarynu

½ suszonych liści tymianku

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać wszystkie składniki, pokruszyć. Przełożyć do słoiczka.

Mieszanka francuska (fines herbes)

Jest to klasyczna mieszanka ziół, szczególnie polecana do drobiu i ryb. Świetnie smakuje w potrawach z jajek i warzyw na gorąco. Wystarczy dodać do dania ok. ½ łyżeczki.

Składniki:

(około ¼ szklanki)

2 łyżki pokruszonych, suszonych liści trybuli

2 łyżki pokruszonych, suszonych liści natki pietruszki

2 łyżki pokruszonych, suszonych liści estragonu

1 łyżka suszonego, posiekanego szczypiorku

1 łyżka pokruszonych, suszonych liści majeranku

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać wszystkie składniki, pokruszyć. Przełożyć do słoiczka.

Przyprawa do drobiu

Wykorzystywana do obsypywania drobiu przed obróbką termiczną. Doskonale się sprawdza w farszach do drobiu, cielęciny i wieprzowiny.

Składniki:

(około ¼ szklanki)

1 łyżka pokruszonych, suszonych liści szałwii

1 łyżka pokruszonych, suszonych liści tymianku

1 łyżka pokruszonych, suszonych liści majeranku

1 łyżka pokruszonych, suszonych liści cząbru

1 łyżka rozdrobnionych, suszonych gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

W miseczce wymieszać wszystkie składniki, pokruszyć. Przełożyć do słoiczka.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments