Domowe mieszanki ziół do gotowania to skarbnica smaku, aromatu i zdrowia. To gwarancja oryginalnej i niepowtarzalnej kuchni. Warto przygotować od razu więcej ulubionych zestawów takich przypraw, by móc nimi również obdarowywać ludzi, ceniących tradycję i niepowtarzalność. Przygotowane mieszanki ziół należy przechowywać w szczelnie zamykanych słoiczkach, najlepiej w ciemnym miejscu. Smacznego gotowania!
Mieszanka suszonych ziół włoskich
Wykorzystywana do doprawiania mięs, ryb, makaronów oraz dań wegetariańskich.
Składniki:
(około ½ szklanki)
2 łyżki pokruszonych, suszonych liści bazylii
1 ½ łyżki pokruszonej, suszonej natki pietruszki
2 łyżeczki pokruszonych, suszonych liści majeranku
½ łyżeczki rozdrobnionych, suszonych gałązek rozmarynu
½ suszonych liści tymianku
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki, pokruszyć. Przełożyć do słoiczka.
Mieszanka francuska (fines herbes)
Jest to klasyczna mieszanka ziół, szczególnie polecana do drobiu i ryb. Świetnie smakuje w potrawach z jajek i warzyw na gorąco. Wystarczy dodać do dania ok. ½ łyżeczki.
Składniki:
(około ¼ szklanki)
2 łyżki pokruszonych, suszonych liści trybuli
2 łyżki pokruszonych, suszonych liści natki pietruszki
2 łyżki pokruszonych, suszonych liści estragonu
1 łyżka suszonego, posiekanego szczypiorku
1 łyżka pokruszonych, suszonych liści majeranku
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki, pokruszyć. Przełożyć do słoiczka.
Przyprawa do drobiu
Wykorzystywana do obsypywania drobiu przed obróbką termiczną. Doskonale się sprawdza w farszach do drobiu, cielęciny i wieprzowiny.
Składniki:
(około ¼ szklanki)
1 łyżka pokruszonych, suszonych liści szałwii
1 łyżka pokruszonych, suszonych liści tymianku
1 łyżka pokruszonych, suszonych liści majeranku
1 łyżka pokruszonych, suszonych liści cząbru
1 łyżka rozdrobnionych, suszonych gałązek rozmarynu
Przygotowanie:
W miseczce wymieszać wszystkie składniki, pokruszyć. Przełożyć do słoiczka.