Fasolka po bretońsku jest to jedno z najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej. Podstawę jego stanowi gotowana fasola z sosem pomidorowym wraz z dodatkami. I to właśnie dodatki sprawiają, że w każdym domu może smakować inaczej. Ja nie wykorzystuję do tego dania cebuli, gdyż jej dodatek, w połączeniu z fasolą, zbyt obciąża układ trawienny. Dla tych, którzy uwielbiają zasmażkę z cebulką proponuję poniżej drugą, rozszerzoną wersję. Smacznego gotowania! 🙂

Fasolka po bretońsku

Składniki:

400 g suchej białej fasoli

400 g kiełbasy wieprzowej

300 ml przecieru pomidorowego

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

4 ziarna ziela angielskiego

2 listki laurowe

1 łyżeczka papryki słodkiej

1 łyżeczka majeranku

1 łyżeczka mielonego kminku

chilli opcjonalnie

FOT. MALGORZATA PIECHOTA / PIECHOTA DO KUCHNI

Przygotowanie:

Fasolę zalać wodą i moczyć przez noc. Na drugi dzień odlać wodę, zalać świeżą, zimną wodą i gotować w lekko osolonej wodzie do miękkości, wraz z liśćmi laurowymi i zielem angielskim (ok. 1–1 ½ godziny). Po ugotowaniu odlać wodę.

Kiełbasę pokroić w cząstki i przełożyć do garnka, dodać fasolę, zalać całość przecierem pomidorowym i taka ilością wody, aby przykryła całość. Gotować przez ok. 15 minut.

Do gotującej się fasoli dodać wyciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Gotować około 15 minut. Po tym czasie dodać sól i pieprz do smaku.

* Wersja z cebulą:

5 cebul obrać, opłukać, pokrajać w plastry i poddusić wraz z tłuszczem wytopionym z 3 dag boczku wędzonego (pokrojonego w kostkę). Oprószyć 1 łyżką mąki, podlać wodą, zagotować. Dodać do ugotowanej fasoli i postępować jak wyżej.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments