Od 30 lipca do 4 sierpnia w Lublinie, Zamościu i Poniatowej trwa Festiwal Wina. Podczas wydarzeń organizowanych w ramach imprezy będziemy mogli poszerzyć swoją wiedzę o winach, wziąć udział w degustacji oraz posłuchać dobrej muzyki granej przez artystów na żywo.
Zaprezentuje się 8 winnic z kraju i zagranicy. – Na festiwal przyjeżdżają winiarze z Włoch i Niemiec oraz z dwóch polskich winnic. Przez tydzień będą odbywały się degustacje przez nich prowadzone. Codziennie w innej lokalizacji w Lublinie, Zamościu i Poniatowej – opowiadają organizatorzy. – Celem Festiwalu jest promowanie kultury wina.
Festiwal skierowany jest do wszystkich. Wiedza o burgundowym płynie przekazywana będzie podczas otwartych warsztatów, spotkań gastronomicznych oraz kolacji z winem. – Dla osoby, która nie zna się, a chciałby dowiedzieć się czegoś na temat wina polecam pójść na kolację. Najlepiej taką, na której winiarze podpowiadają jakie wino pasuje do konkretnych potraw – poleca Paulina Jańczak, organizator festiwalu.
W ramach festiwalu organizowane są trzy takie kolacje. Na każdą z nich obowiązuje rezerwacja, a liczba miejsc jest ograniczona. Poza poszerzeniem wiedzy dotyczącej win, będzie można zabrać je ze sobą do domu. – Podczas każdego spotkania, od poniedziałku do soboty, będzie można kupić butelkę wina z prezentowanej winiarni – mówi Jańczak.
Na zakończenie festiwalu planowane są mini targi w budynku Lubelskiego Centrum Kongresowego na parterze w kawiarni 2PiEr Cafe, gdzie znaleźć będzie można wszystkie wina. Później w Pięknej Pszczole odbędzie się festiwalowe after party, na którym zagrają Zagi, DJ Papa Zura.
Wstęp na wydarzenie (poza kolacjami) jest bezpłatny.
PROGRAM
31 lipca (wtorek)
godz. 16 Lublin, G20-Resto Bar – Patio
godz. 19 Poniatowa, Sokowirówka Studio Kulinarne
Warsztaty Kulinarne, CANTINE POVERO
Ograniczona ilość miejsc. Konieczna rezerwacja.
1 sierpnia (środa)
godz. 16 – Lublin, Akwarela Cafe
2 sierpnia (czwartek)
godz. 17 – Lublin, Restauracja Atrium, JASCI&MARCHESANI
godz. 19 – Lublin, 2PiEr Restauracja, HANEWALD-SCHWERDT
godz. 19 – Poniatowa, Sokowirówka Studio Kulinarne.
Warsztaty degustacyjne. Konieczna rezerwacja.
3 sierpnia (piątek)
godz. 16 – Lublin, Perłowa
Ograniczona ilość miejsc. Konieczna rezerwacja.
godz. 19 – Lublin, 2PiEr Restauracja
Kolacja degustacyjna.
godz. 19 – Lublin, G20-Resto Bar
Kolacja degustacyjna. Konieczna rezerwacja.
4 sierpnia (sobota)
godz. 11-18 – Lublin, Targi w 2PiEr Cafe (budynek LCK Parter)
ZAMKNIĘCIE FESTIWALU
20:00 Piękna Pszczoła
KONCERT Zagi, DJ Papa Zura