Do fotografowania jedzenia wcale nie trzeba profesjonalnych lamp, najdroższej lustrzanki, specjalnych rekwizytów czy asysty kilku osób. Wystarczy telefon i trochę chęci! Jak więc zrobić jakościowe zdjęcia jedzenia, mając do dyspozycji tylko – i aż smartfon? Przedstawiamy kilka trików, które warto wykorzystać, fotografując jedzenie w trakcie trwającej edycji Restaurant Week, odbywającej się pod hasłem #FoodLooksGood. Rezerwacje popisowo podanych najpiękniejszych menu w całej Polsce trwają na https://RestaurantWeek.pl/.
#1 ŚWIATŁO MA SMAK
To element, który doda barw, wyrazistości i soczystości Twojemu zdjęciu. Jeśli masz możliwość, wykorzystaj naturalne światło. Powód? Jest prosty! Światło naturalne powoduje, że dania prezentują się apetyczniej i wielowymiarowo, a nie płasko. Poszukaj więc w restauracji miejsca, w którym kadr będzie najlepszy, a pięknie podane danie będzie dobrze doświetlone. Ważne – unikaj pełnego słońca, ponieważ zdjęcia jedzenia zyskują niepotrzebne, ostre cienie.
#2 KADR MA SMAK
Perspektywa to klucz do sukcesu. Czy pyszne jedzenie z Bliskimi w kadrze nie stanie się jeszcze bardziej smaczniejsze? A może wykorzystaj widok zatłoczonej restauracji? Pamiętaj też, że podstawową zasadą dobrej kompozycji jest tzw. trójpodział. To nic innego jak podzielenie obrazu na trzy równe części w poziomie i w pionie za pomocą linii. Na skrzyżowaniu tych linii warto zaprezentować główny obiekt zdjęcia. Dzięki temu będzie ono bardziej wyraziste i nabierze charakteru. Po zrobieniu zdjęcia spójrz jeszcze na całość kadru i upewnij się, czy wszystkie materiały na zdjęciu prezentują się dobrze.
#3 EKSPOZYCJA MA SMAK
Bez presji, masz czas! Zanim zrobisz zdjęcie, poznaj dobrze możliwości swojego telefonu! Sprawdź w ustawieniach, czy zmiana jasności, kontrastu, ekspozycji bądź ustawień kolorystycznych aparatu podniesie jakość Twojego zdjęcia. Radzimy – zrezygnuj z trybu automatycznego, w którym nie będziesz mógł skontrolować ustawień, a zdjęcia jedzenia będą dziełem przypadku!
#4 ARANŻACJA MA SMAK
Zasada numer jeden – aparat je pierwszy! Zdjęcie jedzenia zrób przed pierwszym kęsem. Nadgryziona pizza czy napoczęty makaron nie będą wyglądać apetycznie. Uchwyć piękno dania, a wszystkie dodatki na stole wykorzystaj do jedzenia. Im mniej tym lepiej! Pamiętaj o tym, aby usunąć niepotrzebne elementy z kadru. Pusta butelka po napoju, chusteczki czy portfel odciągają uwagę od fotografowanego jedzenia i sprawiają, że zdjęcie wydaje się „zaśmiecone”. Zwróć też uwagę na tło. Najbezpieczniejsze i najbardziej uniwersalne są gładkie powierzchnie bez mocnego wzoru. Będąc w restauracji, nie zawsze mamy pole manewru, ale wybierając miejsce siedzenia, myślmy nie tylko o świetle, ale też o tle do naszych zdjęć.
#5 POMYSŁOWOŚĆ MA SMAK
Podejdź do uwieczniania wspomnień w kreatywny sposób! Kosztowny, profesjonalny sprzęt nie jest potrzebny do zrobienia zdjęć, do których będziesz wracać, wspominając wyjątkowe festiwalowe smaki.
#Miej dobry czas i … nie cykaj się cykać!
Dania na stół, telefony w dłoń i ciesz się z Bliskimi festiwalowym czasem. Wykorzystaj powyższe triki w praktyce, twórz lepsze wizualne doświadczenia smakowe i zdobądź bardzo smaczną nagrodę! W konkursie Restaurant Week x Coca Cola Zero Cukru do wygrania podróż na Festiwal Tapas w Barcelonie. Smakuj wzrokiem, uwieczniaj piękne momenty i leć w kulinarną podróż do Hiszpanii. Co trzeba zrobić? Zarezerwuj stolik i wybierz się na Restaurant Week. Zamów Coca Cola lub Coca Cola Zero Cukru, a następnie zrób zdjęcie kulinarnego doświadczenia i umieść w kadrze zamówioną butelkę. Wstaw zdjęcie na swój Facebook lub Instagram. W poście oznacz lokalizację i koniecznie dodaj hashtagi #RestaurantWeekPolska i #FoodLooksGood. Konkurs trwa do 13 listopada. Szczegóły znajdziesz w regulaminie: https://restaurantclub.pl/regulation/149.
Autorskie menu w okazyjnej cenie!
69 zł (dodatkowy rabat 20 zł czeka na wszystkich Gości na końcu rezerwacji) – tylko tyle festiwalowi Goście zapłacą za trzydaniowe, autorskie menu spoza karty składające się z przystawki, dania głównego i deseru. Dodatkowo w ramach zamówienia każdy pełnoletni Gość Festiwalu otrzyma w prezencie festiwalowy koktajl Martini Fiero & Kinley Tonic Water lub Mocktail Kinley Yuzu. Premierowo w Warszawie dostępny będzie również bezalkoholowy mocktail Martini Vibrante. Co więcej – dzięki Klarna pierwszy raz można zapłacić za rezerwację po 30 dniach – dzięki temu Goście będą mogli odkryć więcej Restauracji podczas jednego Festiwalu.
Restaurant Week odbędzie się w ponad 30 miastach w największych miastach i regionach: Warszawie, Łodzi, Lublinie, Rzeszowie, Krakowie, na Śląsku, we Wrocławiu, w Poznaniu, Trójmieście, Szczecinie, Białymstoku, na Warmii i Mazurach, a także w Radomiu i Częstochowie. Swój udział zadeklarowało ponad 400 Restauracji – wśród nich lubelskie Matsu Sushi, Vinna, Prusa 8, Lokal Kulinarny czy Sweet and Spicy Restauracja Indyjska czy Mercure. Miejsca można już rezerwować na stronie Festiwalu https://restaurantweek.pl/. Należy wybrać liczbę osób, datę, godzinę oraz jedno z dwóch menu. Każda wizyta w Restauracji podczas Restaurant Week jest przewidziana na 90 minut.
Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl