Gulasz z indyka z dodatkiem kokosa, by nie był mdły, wymaga odrobiny chili oraz soku z cytryny. Również świetnie podkręca jego smak dodanie drobno pokrojonego ogórka konserwowego lub zwiększenie ilości rodzynek. Dla osób ceniących egzotyczne aromaty polecam dodanie kuminu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, będzie jeszcze smaczniej. Smacznego!
Składniki:
ok. 1 kg piersi z indyka
1 puszka groszku konserwowego
1 puszka mleczka kokosowego
1 cebula
2 łyżki wiórków kokosowych
3 łyżki rodzynek
1 łyżka soku z cytryny
po 1 łyżeczce pieprzu cytrynowego, słodkiej papryki, kolendry, curry
sól i chili do smaku
tłuszcz do smażenia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Rozgrzać tłuszcz w głębokim rondlu, dodać cebulę lekko zeszklić.
Do cebuli dodać przyprawy, zamieszać i krótko przesmażyć po czym dodać pokrojone mięso. Zamieszać i smażyć kilka minut z każdej strony.
Dodać odsączony groszek, rodzynki, wiórki i mleczko kokosowe. Zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Przed końcem gotowania skropić sokiem z cytryny.
* Do gulaszu można dodać drobno pokrojonego, świeżego pomidora lub drobno posiekany ogórek konserwowy.