Gulasz z indyka z dodatkiem kokosa, by nie był mdły, wymaga odrobiny chili oraz soku z cytryny. Również świetnie podkręca jego smak dodanie drobno pokrojonego ogórka konserwowego lub zwiększenie ilości rodzynek. Dla osób ceniących egzotyczne aromaty polecam dodanie kuminu lub chińskiej przyprawy 5 smaków, będzie jeszcze smaczniej. Smacznego!

Składniki:

ok. 1 kg piersi z indyka

1 puszka groszku konserwowego

1 puszka mleczka kokosowego

1 cebula

2 łyżki wiórków kokosowych

3 łyżki rodzynek

1 łyżka soku z cytryny

po 1 łyżeczce pieprzu cytrynowego, słodkiej papryki, kolendry, curry

sól i chili do smaku

tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:

Mięso pokroić w grubą kostkę. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Rozgrzać tłuszcz w głębokim rondlu, dodać cebulę lekko zeszklić.

Do cebuli dodać przyprawy, zamieszać i krótko przesmażyć po czym dodać pokrojone mięso. Zamieszać i smażyć kilka minut z każdej strony.

Dodać odsączony groszek, rodzynki, wiórki i mleczko kokosowe. Zamieszać i gotować na małym ogniu do miękkości mięsa. Przed końcem gotowania skropić sokiem z cytryny.

* Do gulaszu można dodać drobno pokrojonego, świeżego pomidora lub drobno posiekany ogórek konserwowy.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments