Imbir jest jedną z tych roślin, które na stałe powinniśmy włączyć do swojego jadłospisu. Właściwości lecznicze imbiru są powszechnie wykorzystywane w Azji. Dla każdego Azjaty imbir to podstawowy dodatek do potraw i bardzo skuteczne lekarstwo na przeziębienie (herbata z imbirem), czy mdłości (napar z imbiru).
Do niedawna wiele osób sądziło, że imbir wykorzystuje się jako środek o właściwościach leczniczych, afrodyzjak, przyprawę, dodatek do kosmetyków i perfum, surowiec do wyrobu piwa i roślinę ozdobną. Od kiedy świeży korzeń imbiru jest coraz tańszy i łatwo go kupić w każdym supermarkecie, wszyscy możemy korzystać z jego cudownych właściwości.
Dlaczego imbir jest zdrowy?
Intensywny aromat imbiru, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą to zasługa zingiberolu – składnika olejku eterycznego. Natomiast substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzki smak. Wszystkie te substancje mają lecznicze właściwości. Dzięki nim imbir m.in.: ułatwia trawienie, łagodzi mdłości, leczy przeziębienie, migreny, czy działa przeciwobrzękowo. Co ciekawe w Azji używają go również jako afrodyzjak.
Sprawdź szczegółowe właściwości imbiru