Majówka to symboliczne rozpoczęcie wielkiego grillowania. Sezon grillowy trwa, aż do ostatniego ciepłego i słonecznego dnia w roku. Jeżeli przed rozpoczęciem sezonu zadajesz sobie pytanie, jak grillować, żeby nie szkodzić sobie i bliskim – to mamy dla ciebie kilka zasad zdrowego grillowania.

Chociaż grillowanie nigdy nie będzie do końca zdrowe, wystarczy wprowadzić kilka prostych zasad, aby zmniejszyć szkodliwość dań z rusztu.

Wybierz rodzaj grilla

Na rynku można spotkać grille węglowe, gazowe, oraz elektryczne. Te pierwsze są najbardziej popularne ze względu na niską cenę, niskie koszty utrzymania i użytkowania oraz stosunkowo dużą mobilność. Ale czy wiecie, że te najczęściej przez nas wybierane tradycyjne grille węglowe pozostawiają wiele do życzenia pod względem wartości odżywczej przygotowywanych na nich dań? Winny jest w tym przypadku tłuszcz skapujący w płomienie oraz wszelkiego rodzaju rozpałki z parafiną, ropą czy alkoholem. Jeżeli chcesz zminimalizować ryzyko, bezpośrednio na ruszcie możesz piec tylko to, co będzie szybko gotowe. Do potraw mięsnych, tłustych używaj specjalnych aluminiowych tacek, które ułatwiają swobodne krążenie gorącego powietrza, a jednocześnie nie pozwalają na skapywanie tłuszczu na palący się węgiel.

W przypadki grilla gazowego lub elektrycznego tłuszcz ściekający z potraw spływa po specjalnie opracowanych w tym celu rynienkach do osobnego pojemnika. Taka konstrukcja i sposób podgrzewania nie dopuszcza do opadania kropli tłuszczu bezpośrednio na płomień lub rozgrzane elementy, co zapobiega powstawaniu substancji kancerogennych.

Czym rozpalić grill węglowy

Jeżeli wybierasz grill tradycyjny, do jego rozpalenia wybieraj brykiet lub węgiel drzewny, wytwarzane z drzew liściastych, które nie zawierają żywicy. Pozwoli ci to uniknąć wytwarzania szkodliwych substancji podczas jej spalania. Do paleniska nie wolno wrzucać dykty, zadrukowanego papieru, kartonów, malowanego czy lakierowanego drewna. To wszystko podczas spalania wydziela szkodliwe substancje, a ponadto może zmieniać smak potraw. W trakcie grillowania absolutnie nie dorzucaj ani nie dolewaj żadnej podpałki, ich opary są bardzo niezdrowe. Pamiętaj, by ruszt był zawsze dokładnie umyty. Spalony tłuszcz i resztki potraw z poprzedniej uczty to źródło trujących substancji.

Wybierz potrawy na grilla

Chude mięso, warzywa, owoce – tak naprawdę na grillu możesz przyrządzić niemalże wszystko. Ważne, aby były to składniki świeże, bez konserwantów i sztucznych dodatków. Jeśli zależy Ci na mniejszej kaloryczności, wybierz mięso drobiowe, które jest mniej tłuste niż wieprzowe czy wołowe. Co ważne, wymaga ono także krótszej obróbki termicznej, czyli krócej znajduje się w zasięgu „oparów” z grilla. Długiego pieczenia nie potrzebują także ryby. Lepiej unikaj grillowania mięsa wołowego, ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza się w niej więcej niezdrowych związków, niż w przypadku drobiu czy wieprzowiny. Nie powinno się grillować natomiast żadnych mięs peklowanych i wędzonych.

Zamarynuj mięso

Żeby ryby i mięso zdążyły przejść aromatem dodanych przypraw, trzeba je odpowiednio wcześnie zamarynować. Nie polecamy kupowania gotowych marynat, w których mogą znajdować się wzmacniacze smaku i inne niepożądane dodatki. Marynatę można bardzo łatwo przygotować w domu, używając do tego dobrej jakości oleju lub oliwy, jogurtu bądź maślanki oraz kwaśnego składnika – soku z cytryny czy octu winnego. Olej lub oliwa zapobiegną wysychaniu dania, kwaśny składnik zmiękczy mięso, a jogurt lub maślanka sprawią, że będzie wyjątkowo soczyste. Zamiast soli warto dodać zioła, a o nich poniżej.

Zrezygnuj z gotowych mieszanek ziół

Aromatyczne przyprawy i zioła, nie tylko wzmocnią smak przygotowywanych dań, ale również ułatwią trawienie. Majeranek, estragon, rozmaryn, zioła prowansalskie, kurkuma oraz imbir będą doskonałym dodatkiem do potraw z grilla. Majeranek i estragon zastępują sól, bazylia zapobiega wzdęciom, kurkuma działa rozkurczowo. Naturalne przyprawy neutralizują toksyczne związki, które uwalniają się w czasie grillowania. Pomogą przygotować zdrowe, ale i wyjątkowo smaczne dania z grilla. Również musztarda, tradycyjnie dodawana do grillowanej kiełbaski, jest dobrym pomysłem, bo zawarta w niej gorczyca pobudza wydzielanie soków trawiennych. Jeżeli chcesz dodać dodatkowego aromatu swoim potrawom, do paleniska dorzuć owoce jałowca, łupiny orzecha włoskiego lub kawałki drewna owocowego, np. wiśni.

Dobrze wypiecz mięso

Niech unoszący się znad grilla aromat cię nie zwiedzie. Mięso może pięknie pachnieć, a nawet z zewnątrz wyglądać na idealnie wypieczone, a w środku może być jeszcze nie gotowe. Lepiej kroić mięso na mniejsze kawałki, wtedy szybciej się zgrillują. W prawidłowej ocenie pomoże nam termometr do mięsa z nakłuwaczem. Przed wrzuceniem mięsa na grill zadbaj również o to, aby produkty przygotowane do obróbki cieplnej były w temperaturze pokojowej, wtedy szybciej się upieką.

Zrób własne sosy

Zrezygnuj z wysokokalorycznych majonezów, ketchupów o sporej zawartości cukru i gotowych sosów naszpikowanych substancjami konserwującymi. Majonez zastąp sosem przygotowanym na bazie serka wiejskiego zblendowanego z ugotowanym na twardo jajkiem, łyżeczką musztardy sarepskiej i odrobiną soku z cytryny. Sos tzatziki przygotujesz z jogurtu greckiego, startego ogórka i ząbków czosnku. Z kolei ketchup można zastąpić domowym sosem pomidorowym z dodatkiem rozmarynu.

Nie grilluj ziemniaków

Holenderscy naukowcy udowodnili, że powstaje wtedy rakotwórczy akrylamid, któremu przypisano działanie rakotwórcze. Badania przeprowadzone na ogromnej próbie ludzi nie pozostawiają wątpliwości, że wraz ze spożyciem tegoż związku zwiększa się dwukrotnie ilość pojawiających się nowotworów. Tyczy się to głównie raka szyjki macicy i jajnika.

Przygotuj sałatki

Nie zapomnij o zdrowych przekąskach pomiędzy potrawami z grilla. Szczególnie przydadzą się warzywa bogate w antyoksydanty, które zabezpieczają przed działaniem wolnych rodników. Wyjątkowo przyjazne sercu są za to witaminy B6, B12 oraz kwas foliowy. Sałatki są również sycącą przekąską, dzięki której zjesz mniej tłustych potraw z grilla.

Na zakończenie

Po imprezie nie zapomnij dokładnie wyczyścić grilla. Pozostałości potraw i tłuszczu także są źródłem trujących substancji.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments