Dynia bez wątpienia jest królową jesiennej kuchni. Z dyni można zrobić wszystko, w tym pyszne konfitury, na słodko i pikantnie. Gdy trafi nam się duża dynia, oprócz zupy, ciasta czy sałatki warto z pozostałej części, przygotować również pyszne konfitury. Jedzmy dynię jak najczęściej, dla zdrowia i przyjemności! Smacznego!
Konfitura z dyni
Składniki:
1 kg dyni (ważonej po przygotowaniu)
1 kg cukru
sok z 1 dużej cytryny
Przygotowanie:
Dynię podzielić na części, usunąć gniazda nasienne, z miąższu wydrążyć łyżeczką kulki lub pokroić go na jednakowej wielkości kostki. W rondlu rozpuścić cukier w dwóch szklankach wody, podgrzewać do uzyskania gęstego syropu.
Porcje dyni sparzyć wrzątkiem na sitku, odsączyć, przełożyć do gorącego syropu, dodać wyciśnięty sok z cytryny. Smażyć, aż syrop zrobi się gęsty, a dynia zrobi się przezroczysta. Gorące konfitury przełożyć do wyparzonych słoików.
* Dla aromatu, do gorącego syropu można dodać 1 goździk, 1 gwiazdkę anyżku, laskę cynamonu, lub otartą skórkę z pomarańczy.
Konfitura z dyni na ostro
Składniki:
1 kg dyni (ważonej po przygotowaniu)
2 kg cukru
imbir mielony
biały pieprz mielony
Przygotowanie:
Dynię podzielić na części, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na jednakowej wielkości kawałki, nie większe niż ćwiartki jabłka.
Zagotować 2 litry wody. Do wrzącej wrzucić kawałki dyni i krótko zblanszować ( nie mogą się rozpadać). Przecedzić na sitku i pozostawić, do odcieknięcia całej wody.
Kawałki dyni rozłożyć na półmisku, każdy kawałek posypać grubo imbirem i białym pieprzem. Przykryć półmisek folią i odstawić na 24 godziny w chłodne miejsce.
Następnego dnia z 2 kg cukru i 4 szklanek wody zrobić syrop, zagotować, odszumować, ostudzić, polać kawałki dyni. Ponownie odstawić na 24 godziny.
Trzeciego dnia syrop zlać, przecedzić, zagotować. Lekko ostudzić i jeszcze ciepłym syropem ponownie zalać kawałki dyni. Tak postępować jeszcze przez kolejne 3- 4 dni, polewając kawałki dyni, za każdym razem, coraz cieplejszym syropem.
Ostatniego dnia odlany i przecedzony syrop smażyć, aż będzie gęsty. Do gorącego syropu wrzucić dynię, zagotować na silnym ogniu i od razu przekładać łyżką cedzakową do słoików. Syrop jeszcze raz przecedzić i wrzącym zalać dynię w słoikach. Zakręcić słoiki i odstawić do wystygnięcia.