Przyspieszenie tempa metabolizmu może pomóc w utracie masy ciała. Na szczęście istnieje wiele naturalnych produktów, napojów i dodatków do potraw, które wspomagają zrzucanie zbędnych kilogramów oraz pozytywnie wpływają na nasze zdrowie. Poniższe pokarmy są niskokaloryczne i zawierają wiele wartościowych substancji. To świetna alternatywa dla wysokokalorycznych, tuczących produktów spożywczych.
Jogurt grecki
Jogurt grecki jest doskonałym źródłem białka, potasu i wapnia, a jednocześnie ma niską zawartość tłuszczu, węglowodanów, kalorii i cukru. Ponadto jest bogaty w probiotyki, które pomagają w utrzymaniu odporności oraz zdrowego układu trawiennego i jelit.
Ten pełnotłusty produkt zawiera również sprzężony kwas linolowy, który sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej szczególnie u osób, które mają problem z nadwagą oraz wspiera je
w kontrolowaniu wagi. Udowodniono, że regularne spożywanie tego wysokobiałkowego mlecznego produktu zmniejsza głód i zwalcza wysoki poziom cholesterolu.
Jabłka
Jabłka zawierają flawonoidy, czyli bioaktywne związki często występujące w pokarmach roślinnych. Te substancje zwiększają zużycie energii, przez co przyczyniają się do spalania tłuszczy w naszym organizmie.
Te popularne owoce są też mało kaloryczne, są bogate w witaminy i minerały oraz mają niską zawartość tłuszczu. Dodatkowo jabłka są pełne błonnika, który spowalnia trawienie i utrzymuje uczucie sytości na dłużej, dzięki czemu po ich zjedzeniu nie mamy potrzeby dostarczania sobie większej ilości kalorii.
Zielona herbata
Jednym z najbardziej skutecznych stymulatorów odchudzania jest zielona herbata. Pijąc ten napój, zapewniamy organizmowi mniejsze wchłanianie węglowodanów i przyspieszamy swój metabolizm. Za ten efekt odpowiadają katechiny, czyli zawarte w nim przeciwutleniacze. Uruchamiają one enzymy, które pobudzają komórki tłuszczowe do uwalniania zmagazynowanego tłuszczu do krwiobiegu, aby komórki mięśniowe mogły zyskać energię.
Drugim ze związków obecnym w zielonej herbacie jest kofeina. To dobrze znany stymulant, który, także pomaga zrzucić zbędne kilogramy i poprawia wydolność fizyczną podczas wykonywania ćwiczeń.
Jajka
Jajka uchodzą za pokarm o dużej zawartości składników odżywczych, który dostarcza nam niezbędnych tłuszczy, witamin i minerałów. To jednak przede wszystkim doskonałe źródło wysokiej jakości białka, które zwiększa tempo przemiany materii o około 20–35% już kilka godzin po zjedzeniu jajek. Co więcej, nasz organizm zużywa większą ilość energii, by rozłożyć pokarmy białkowe niż w przypadku innych posiłków, co jest równoznaczne ze skuteczniejszym spalaniem kalorii. Równocześnie białko pozwala utrzymać nam masę mięśniową, gdy tracimy na wadze.
Ocet jabłkowy
Ocet stosowany jako dodatek do wielu posiłków uruchamia geny wytwarzające enzymy, które pomagają organizmowi rozkładać tłuszcze. Zawarty w nim kwas octowy pomaga natomiast uniknąć wzrostu poziomu cukru we krwi, co hamuje proces spalania kalorii. Ten sam związek przeciwdziała również gromadzeniu się tkanki tłuszczowej w ciele i zapobiega przejadaniu się. Wówczas przez dłuższy czas nie będziemy czuć głodu, co zmniejszy ryzyko sięgnięcia po nieplanowaną przekąskę.
Łosoś
Jedzenie produktów bogatych w tłuszcze może wydawać się głupim pomysłem, kiedy chcesz spalić kalorie, jednak tak nie jest. W łososiu znajdują się wartościowe kwasy tłuszczowe omega-3, które pomagają w utracie tkanki tłuszczowej, a organizm samodzielnie ich nie produkuje. Co więcej, ta ryba jest doskonałym źródłem wysokiej jakości chudego białka. Podobnie jak inne produkty wysokobiałkowe, reguluje więc hormony, które kontrolują apetyt i sprawiają, że czujemy się najedzeni oraz może wesprzeć nas w utrzymaniu masy mięśniowej.
Bataty
Słodkie ziemniaki znane jako bataty są bogate w błonnik pokarmowy, który pozwala szybko poczuć najedzonym. Jedną z jego składowych jest oporna skrobia, która według badań może zmniejszyć ryzyko otyłości. To warzywo w przeciwieństwie do zwykłego skrobiowego ziemniaka jest również bogate w białka, witaminy i minerały.
Bataty mają zaskakująco niską kaloryczność. Jeden słodki ziemniak zawiera tylko około 200 kalorii. W skutecznej utracie wagi pomaga też fakt, że słodkie ziemniaki mają wysoką zawartość wody, a odwodnienie organizmu spowalnia metabolizm. Spożywanie tych warzyw przyczynia się więc do nawadniania komórek, co przyspiesza przemianę materii.
Brązowy ryż
Produkt rafinowany taki jak biały ryż nie zawiera błonnika i składników odżywczych, które znajdują się w produktach pełnoziarnistych, czyli w brązowym ryżu. Większość ludzi nie rozumie, że dostarczanie organizmowi błonnika jest ważne dla utrzymania regularnej pracy jelit. Brązowy ryż może jednak również pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu, w utracie wagi i wpływa na redukcję tłuszczu z brzucha. Co najważniejsze produkt ten jest też wyjątkowo sycący, a zawiera mało kalorii i ma niższą zawartość węglowodanów.
Czarna kawa
Liczne badania wykazały, że kofeina zawarta w małej czarnej może zwiększyć tempo metabolizmu i przyspiesza tętno, co prowadzi do spalania większej ilości kalorii. Dlatego też to oczywisty wybór dla osób ćwiczących na siłowni. Stymulujące działanie kofeiny przez krótki czas podnosi poziom energii. Ważne jest więc to, aby stymulować proces przemiany materii przed wysiłkiem fizycznym pijąc kawę, abyśmy mogli pozbyć się więcej tkanki tłuszczowej w trakcie ćwiczeń.
Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzać z dawką kofeiny. Jej optymalna ilość to około 300 mg dziennie, co odpowiada około dwóm średnim filiżankom kawy lub czterem filiżankom czarnej herbaty. Dla dobra figury zrezygnujmy jednak z dodatków takich jak mleko i cukier.
Czosnek i cebula
Cebula jest źródłem rozpuszczalnego błonnika, co czyni ją silnym pokarmem prebiotycznym. Dzięki temu wspiera zdrowie jelit, a to ma kluczowe znaczenie dla utraty wagi. To warzywo zawiera również flawonoid zwany kwercetyną, który może zapobiec gromadzeniu się tkanki tłuszczowej i ma wpływ na przyspieszenie metabolizmu.
Czosnek także wpływa na tempo przemiany materii, a wówczas jesteśmy w stanie szybciej spalać kalorie. Poza tym ta roślina skutecznie tłumi apetyt i pomaga utrzymać uczucie pełności na dłużej, zapobiegając przejadaniu się. Oprócz tego zawiera między innymi witaminę B6 i C, błonnik, mangan oraz wapń. Te składniki odgrywają ważną rolę w kontrolowaniu masy ciała.
Pomarańcza
Pomarańcza jest owocem, który zawiera jedną z najwyższych zawartości witaminy C spośród wszystkich cytrusów. Kiedy mamy dużą ilość tego składnika we krwi to poziom hormonu stresu zwanego kortyzolem szybciej wraca do normy. Gdy jest on natomiast za wysoki, może przyczynić się do tego, że nasze ciała szybciej będą magazynowały tłuszcz.
Bogate w rozpuszczalny błonnik pomarańcze pomagają też utrzymać zdrowe bakterie jelitowe, zmniejszają apetyt i ułatwiają eliminowanie tkanki tłuszczowej. Warto wiedzieć, że podobnie jak wszystkie cytrusy, te owoce mają niską kaloryczność i są również bardzo sycące.
Jagody
Jagody to świetna przekąska, ponieważ sięgamy po niskokaloryczne owoce o świetnym smaku, które wspomagają proces przemiany materii. Zawarta w nich wysoka ilość błonnika pokarmowego zapewnia poczucie sytości przy niewielkiej liczbie kalorii, co pomaga zmniejszyć poziom tkanki tłuszczowej w naszym organizmie. Ponadto jedzenie jagód pomaga też obniżyć poziom cholesterolu i ciśnienie krwi, co może być szczególnie pomocne dla osób z nadwagą.
Jarmuż i szpinak
Ciemnozielone warzywa, takie jak szpinak i jarmuż, są doskonałymi produktami odchudzającymi z kilku powodów. Dostarczają niewielką ilość kalorii oraz zawierają magnez, który pomaga zamieniać żywność w energię. Są też bardzo bogate w wapń. Badania wykazały, że diety o wysokiej zawartości tego składnika mineralnego sprzyjają spalaniu tłuszczu głównie dzięki przyspieszeniu metabolizmu. W zielonych liściach znajduje się również witamina C i błonnik pomagający zmniejszyć głód i utrzymać wagę, a także mnóstwo składników odżywczych służących zdrowiu.
Orzechy włoskie i migdały
Migdały to świetna przekąska przed treningiem ze względu na aminokwas L-argininę, która pomoże nam spalić więcej tłuszczu i węglowodanów. Jednonienasycone tłuszcze znajdujące się w tych orzechach zapobiegają przejadaniu się, a błonnik pokarmowy sprawi, że poczujemy się wystarczająco syci, pomimo zjedzenia niewielkiej ilości migdałów. Co więcej, codzienne spożywanie 3-5 orzechów wiąże się z większą utratą masy ciała i zwiększeniem metabolizmu.
Orzechy włoskie są natomiast bogate w zdrowe nienasycone tłuszcze i dzięki czemu doskonale wspomagają zrzucanie zbędnych kilogramów. Ta przekąska wpływa również na apetyt, dzięki obecności kwasów tłuszczowych omega-3, steroli roślinnych i witamin, które pomagają tłumić głód.
Awokado
Awokado może również wesprzeć spalanie tkanki tłuszczowej pomimo wysokiej zawartości kalorii i jednonienasyconych tłuszczy. Magnez znajdujący się w zielonym owocu ma kluczowe znaczenie dla zdrowego odchudzania, ponieważ aktywuje setki enzymów kontrolujących trawienie, wchłanianie i wykorzystanie białek, tłuszczów i węglowodanów. Ten składnik jest również niezbędny do tego, aby utrzymać równowagę cukru we krwi, co jest niezbędne do utraty wagi. Inne badania wykazały, że dzięki zawartym w awokado błonniku może ono pomóc utrzymać uczucie sytości na dłużej i poprawić poziom cholesterolu.