Jednym z najsmaczniejszych, kojarzonych z kuchnią staropolską dań jest kaczka. Jest ona szlachetniejsza od kurczaka czy indyka, cechuje ją odmienna faktura mięsa, bogatszy smak i niezwykłe wartości odżywcze. Kaczka to bogate źródło białka, potasu, fosforu, żelaza i wielu witamin. Z powodu większej zawartości tłuszczu, dania z kaczki są bardziej kaloryczne, jednak wynagradzają to jej walory smakowe. Przygotowanie kaczki pieczonej z jabłkami nie jest zbyt czasochłonne, ani nie wymaga wybitnych umiejętności kulinarnych. Sekretem doskonałego smaku tak przyrządzonej kaczki jest obfite użycie majeranku oraz odpowiedni czas pieczenia.
Składniki:
1 kaczka
½ – 1 kilogram jabłek
majeranek
sól
tłuszcz do pieczenia
Przygotowanie:
Kaczkę natrzeć solą oraz majerankiem na 1 godzinę przed przyrządzaniem.
Jabłka umyć, podzielić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne. Obtoczyć je w majeranku i włożyć do kaczki, zaszyć.
Ułożyć kaczkę w brytfannie na stopionym tłuszczu, podlać odrobiną wody, obłożyć pozostałymi jabłkami i wstawić do gorącego piekarnika. Piec w temperaturze 190 stopni C przez 1 ½ – 2 godziny, polewając od czasu do czasu powstałym sosem.
Zrumienioną, upieczoną kaczkę wyjąć, podzielić, ułożyć na półmisku, obłożyć upieczonymi jabłkami, polać sosem z pieczenia. Pozostały sos podać w sosjerce.
Kaczka doskonale smakuje w towarzystwie buraczków i czerwonej, zasmażanej kapusty.
* W ten sam sposób można przygotować również gęś.
kaczka w///g przepisu Małgosi jest wspaniała.Twierdzę, że idealna w smaku.Wspaniały obiad lub obiadokolację.