Najważniejszym wymogiem do przygotowania pysznej kawy mrożonej jest jej niska temperatura, która latem nie powinna być wyższa niż 5-6 stopni C. Ważne jest również podawanie takiej kawy we wcześniej schłodzonych, wysokich szklankach, stojących na talerzykach zaopatrzonych w długą łyżeczkę, bezpośrednio przed jej spożyciem. Mleko krowie można z powodzeniem zastąpić każdym, ulubionym mlekiem roślinnym. Smacznego!
Kawa mrożona
Składniki:
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 szklanka mleka tłustego
1 szklanka śmietany 30%
4 łyżeczki cukru
1 łyżeczka startej czekolady
Lód
Przygotowanie:
Kawę zaparzyć wrzącym mlekiem, dodać 2 łyżeczki cukru. Schłodzić, dodając kilka kostek lodu. Ubić śmietanę z pozostałym cukrem. Zimną kawę rozlać do wysokich szklanek, dodać bitą śmietanę, po wierzchu posypać czekoladą.
Kawa mrożona dla łasucha
Składniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka napoju migdałowego, czekoladowego
1 szklanka mocnej kawy
przyprawa do kaw i deserów
kilka kostek czekolady
Przygotowanie:
Wszystkie składniki (oprócz czekolady), zmieszać mikserem lub blenderem, wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.
Po wyjęciu z zamrażalnika przełożyć do wysokich szklanek, wierzch posypać startą czekoladą.
Kawa frappé
Składniki:
(na 1 szklankę)
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
2 gałki lodów śmietankowych
1 łyżeczka cukru
½ szklanki wody
1 łyżka gorzkiego kakao
Przygotowanie:
Do wysokiego naczynia wsypać kawę, wlać ¼ szklanki przegotowanej, mocno schłodzonej wody, dodać cukier i miksować 2-3 minuty.
Całość przelać do wysokiej szklanki, włożyć lody i uzupełnić resztą zimnej wody. Wierzch posypać szczyptą kakao.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels