Najważniejszym wymogiem do przygotowania pysznej kawy mrożonej jest jej niska temperatura, która latem nie powinna być wyższa niż 5-6 stopni C. Ważne jest również podawanie takiej kawy we wcześniej schłodzonych, wysokich szklankach, stojących na talerzykach zaopatrzonych w długą łyżeczkę, bezpośrednio przed jej spożyciem. Mleko krowie można z powodzeniem zastąpić każdym, ulubionym mlekiem roślinnym. Smacznego!

Kawa mrożona

Składniki:

3 łyżki kawy rozpuszczalnej

1 szklanka mleka tłustego

1 szklanka śmietany 30%

4 łyżeczki cukru

1 łyżeczka startej czekolady

Lód

Przygotowanie:

Kawę zaparzyć wrzącym mlekiem, dodać 2 łyżeczki cukru. Schłodzić, dodając kilka kostek lodu. Ubić śmietanę z pozostałym cukrem. Zimną kawę rozlać do wysokich szklanek, dodać bitą śmietanę, po wierzchu posypać czekoladą.

Kawa mrożona dla łasucha

Składniki:

1 szklanka mleka

1 szklanka napoju migdałowego, czekoladowego

1 szklanka mocnej kawy

przyprawa do kaw i deserów

kilka kostek czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki (oprócz czekolady), zmieszać mikserem lub blenderem, wlać do pojemnika i wstawić do zamrażalnika na 3 godziny.

Po wyjęciu z zamrażalnika przełożyć do wysokich szklanek, wierzch posypać startą czekoladą.

Kawa frappé

Składniki:

(na 1 szklankę)

2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

2 gałki lodów śmietankowych

1 łyżeczka cukru

½ szklanki wody

1 łyżka gorzkiego kakao

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia wsypać kawę, wlać ¼ szklanki przegotowanej, mocno schłodzonej wody, dodać cukier i miksować 2-3 minuty.

Całość przelać do wysokiej szklanki, włożyć lody i uzupełnić resztą zimnej wody. Wierzch posypać szczyptą kakao.

Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments