Kebaby i szaszłyki wywodzą się z centralnej Azji, a od jakiegoś czasu biją rekordy popularności również w Europie. Kebab występuje w wielu odmianach, najbardziej u nas znany to döner kebab, podawany w chlebku pita, z warzywami oraz sosem czosnkowym. W bardzo prosty sposób można przyrządzić kebab drobiowy i to we własnej kuchni, który również doskonale smakuje, zwłaszcza z własnoręcznie upieczonym chlebkiem oraz świeżymi warzywami i ulubionymi sosami. Smacznego!
Turecki kebab drobiowy
Składniki:
70 dag fileta z piersi drobiowej
2 cebule
sól, pieprz biały
Marynata
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy
sok z 1 cytryny
3 liście laurowe
po 1 łyżeczce majeranku i oregano
1 łyżeczka mielonego sumaku
1 łyżeczka kurkumy
Przygotowanie:
Przyrządzić marynatę: cebulę i czosnek obrać, posiekać, zmiksować z oliwą, sokiem z cytryny, rozkruszonymi liśćmi laurowymi oraz pozostałymi przyprawami.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dużą kostkę. Przełożyć do dużego naczynia, oprószyć solą i pieprzem, wymieszać z marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Pozostałe 2 cebule obrać, podzielić na cząstki.
Namoczyć patyczki do szaszłyków, nabijać naprzemiennie kawałki mięsa i cebuli. Szaszłyki grillować 10-15 minut, co jakiś czas obracając.
Bałkański kebab drobiowy
Składniki:
30 dag fileta z piersi drobiowej
20 dag pieczarek
1 cebula
¾ szklanki jogurtu greckiego
½ szklanki śmietany
2 łyżki oleju
1 łyżeczka czubrycy
sól, pieprz biały
chlebki pita
Przygotowanie:
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. Pieczarki obrać, pokroić w talarki. Cebulę obrać, pokroić w piórka.
Mięso obsmażyć na rozgrzanym oleju, dołożyć cebulę i pieczarki. Smażyć 15 minut. Składniki przełożyć do żaroodpornego naczynia, trzymać w ciepłym piekarniku.
Na patelnię wlać jogurt i śmietanę, doprawić solą, pieprzem i czubrycy, wymieszać. Sos redukować ok. 5 minut. Chlebki pita nadziewać mięsem z warzywami, przykryć przyrządzonym sosem i od razu podawać.
Chlebek pita
Składniki:
50 dag mąki pszennej
3 dag drożdży
100 ml wody
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka cukru
sól
Przygotowanie:
Zagnieść ciasto ze składników. Przykryć je, odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować na okrągły placek, ułożyć na wyłożonej pergaminem blasze. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni C. Przekroić na cztery części, w każdej naciąć kieszeń.
Fot. Zdjęcie poglądowe/ Pexels