Już po raz siódmy kucharze z całego świata zmierzą się w konkursie Pasta World Championship organizowanym przez akademię Barilla. Polska również ma swojego reprezentanta. Okazuje się, że najlepszy spośród Polaków jest mieszkaniec Lublina – Paweł Gałecki, kucharz w restauracji Piano. W rozmowie z naszym portalem opowiedział o pasji do gotowania.
Jak zaczęła się Pana przygoda z gotowaniem?
Moja pasja zaczęła się kilka lat temu u mojej cioci na weselu na wsi. Do 3 w nocy siedziałem i pomagałem w przygotowaniach. Właśnie wtedy zaczęło mi się podobać gotowanie.
Co Pan ceni w kuchni włoskiej?
Najbardziej lubię i cenię w niej prostotę. W domu najlepiej zrobić jest coś prostego. Mam dwójkę dzieci i dużo łatwiej jest mi zrobić makaron w 10 minut niż dwudaniowy obiad.
A woli Pan kuchnię włoską, czy polską?
Każda kuchnia ma w sobie coś dobrego.
Pojawił się już stres przed zawodami?
Na razie jestem spokojny. Stres zacznie się dopiero tuż przed zawodami. Znam już swoich konkurentów, wiem z kim się zmierzę. Nie ukrywam, jest to wyższa półka gastronomii. Większość z nich ma swoje restauracje, albo pracuje w lokalach z dwoma, trzema gwiazdkami Michelin.
Jak przygotowania do zawodów?
Cała koncepcja dań jest już wymyślona i teraz są tylko dopracowywane. Bardzo się cieszę, że nasze miasto będzie miało dzięki temu jakąś formę promocji. Nawet jeżeli nie przejdę dalej, to sam mój udział sprawi, że kucharze z Japonii, czy Włoch dowiedzą się, że istnieje takie miasto jak Lublin. Co więcej obecnie w Lublinie coraz bardziej wracamy na właściwe tory kulinarne, szczycimy się tym, co jest nasze, regionalne. Dlatego cieszę się, że będę mógł pokazać nasz region i nasze miasto.
Mówi się, że to mężczyźni są najlepszymi kucharzami. Zgodzi się Pan z tym?
W reprezentacji kobiet jest faktycznie niewiele. Ale nie jest to związane z umiejętnościami gotowania, bo chociażby nasze mamy, czy babcie są mistrzyniami kulinarnymi. Wydaje mi się, że chodzi tu bardziej o wytrzymałość, w kuchni wielokrotnie spędza się 12-14 godzin. Czasami kobiety gotują nawet lepiej od mężczyzn. W pracy mam kilka dziewczyn i jak one upieką ciasta, to ja pracując na tym samym przepisie, tak dobrze bym tego nie upiekł.
Pasta World Championship
W zawodach startuje 18 zawodników z całego świata. Najbliższy etap odbędzie się w dniach 24-25 października w Mediolanie. Podczas konkursu kucharze zmierzą się w trzech konkurencjach. W pierwszej turze uczestnicy w parach przygotowują zaproponowany przez siebie makaron. Z każdej pary wyłoniona zostanie jedna osoba, która przechodzi dalej. W drugiej konkurencji kucharze przyrządzają makaron z dostępnych produktów. Do finału przejdzie tylko dwóch najlepszych kucharzy. Przygotują oni tradycyjny makaron spaghetti al pomodoro we własnej interpretacji.