Aromatyczny, musujący, świetnie gaszący pragnienie – to zalety kwasu – doskonałego napoju na upały. Każdy kwas inaczej smakuje, kwas porzeczkowy ma piękną barwę, kwas jabłkowy, w zależności od gatunku owoców, cudowny aromat, a kwas miodowy jest przyjemnie słodki. Warto zaprosić kwas do picia do każdego domu, gdyż oprócz walorów smakowych ma niesamowite właściwości prozdrowotne. Na zdrowie!

Kwas porzeczkowy

Składniki:

40 dag porzeczek

10 dag cukru

2 goździki

1 dag drożdży

3 szklanki wody

Przygotowanie:

Porzeczki umyć, odszypułkować, rozgnieść i zalać gorącą wodą. Dodać goździki i zagotować. Po przegotowaniu odcedzić, dodać cukier, wymieszać i wystudzić. Drożdże rozetrzeć z niewielką ilością wody, dodać do soku i pozostawić na 24 godziny. Gotowy kwas przelać do butelek, szczelnie zamknąć i pozostawić w chłodnym miejscu przez 3-4 dni.

Kwas jabłkowy

Składniki:

2 kg jabłek

50 dag cukru

2 dag drożdży

6 litrów wody

Przygotowanie:

Jabłka umyć, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić, włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą, tak, by przykryć jabłka. Gotować do miękkości i przecedzić. Po ugotowaniu przecedzić.

Odłożyć 1 łyżkę cukru, a pozostały dodać do ugotowanego płynu. Zagotować pozostałą wodę, dodać do osłodzonego wywaru z jabłek i ostudzić.

Drożdże rozetrzeć z cukrem i połączyć z wystudzonym płynem. Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej przez 8-12 godzin. Gdy zacznie się fermentacja, wlać do wyparzonych butelek, napełniając je do wypełnionej szyjki.

Butelki pozostawić na 3-4 godziny w temperaturze pokojowej, następnie umieścić w chłodnym i zaciemnionym pomieszczeniu. Po upływie dwóch dni kwas będzie nadawał się do spożycia.

Kwas miodowy

Składniki:

½ l miodu płynnego

10 dag rodzynek

Skórka otarta z jednej cytryny

Sok z 2 cytryn

10 dag drożdży

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Zagotować 5 litrów wody. Miód wlać do kamionkowego naczynia, zalać gorącą wodą i mieszać do momentu, aż miód całkowicie się rozpuści.

Rozetrzeć drożdże z cukrem, dodać do ostudzonego miodu i wymieszać. Przykryć i odstawić na 24 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie z kwasu zebrać pianę. Wlać sok z 2 cytryn i dodać otartą skórkę ze sparzonej cytryny, wymieszać.

Do butelek wrzucić rodzynki, wlać kwas miodowy, szczelnie zamknąć i odstawić na 3 dni w chłodne miejsce.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments