29 czerwca 2021 w Centrum Spotkania Kultur w Lublinie odbyła się międzynarodowa konferencja wieńcząca projekt „Dziedzictwo kulturalne od kuchni – promocja tradycji kulinarnych oraz profesjonalizacja oferty gastronomicznej Lublina i Równego′′ realizowany przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Europejskiego Instrumentu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020. Podczas konferencji zostało podpisane porozumienie o współpracy między miastami w zakresie wspólnego promowania dziedzictwa kulinarnego i kulinarnych marek turystycznych Lublina i Równego.

Głównym celem projektu było wzmocnienie partnerstwa obu miast, które ma sprzyjać rozwojowi turystyki i promować dziedzictwo lokalnej kultury, historii i kuchni.

Dzięki popularyzacji dziedzictwa kulinarnego w ramach współpracy transgenicznej, odbiorcy projektu poznali tajniki tradycyjnych smaków regionu, a także mieli szansę zainspirować się lokalnymi, tradycyjnymi daniami przygotowanymi w nowoczesnym wydaniu. Projekt miał również na celu stworzyć podwaliny pod współpracę wspierającą rozwój turystyki Lublina i Równego opartego na powrocie do autentycznego doświadczania kultury za pośrednictwem tradycji kulinarnych, będących stałą częścią oferty gastronomicznej miast. Efektem było podpisanie porozumienia o współpracy obu regionów.

Porozumienie przewiduje rozwój wspólnych priorytetowych obszarów turystyki, realizację wspólnych projektów, wymianę doświadczeń w dziedzinie turystyki oraz organizację wspólnych seminariów i konferencji dotyczących turystyki i kulinariów. Dzięki bliskiemu sąsiedztwu obu regionów i bliskości kulturowej, wymiana doświadczeń, wiedzy i inspiracji zaowocowała w coraz powszechniejsze dostrzeganie i wykorzystywanie przez branżę gastronomiczną potencjału dziedzictwa kulinarnego w swoich ofertach restauracyjnych. Wiele Miejsc Inspiracji, które wzięły udział w Projekcie, zdecydowała się na wprowadzenie lub znaczne rozszerzenie swojego menu o regionalne potrawy stworzone na bazie lokalnych produktów.

Tematem przewodnim czerwcowej konferencji, na której gościli przedstawiciele Urzędu Miasta Lublin i przedstawiciele Miasta Równego podsumowującej dokonania Projektu, było lubelskie dziedzictwo kulinarne, strategia jego promocji, rozpowszechnienie kulinarnych marek Lublina i Równego oraz prezentacja nowoczesnych trendów kulinarnych.

Wśród prelegentów znaleźli się zarówno przedstawiciele władz miast, jak również branży gastronomicznej i akademickiej Lublina. Słuchacze zapoznali się z nowoczesnymi trendami kulinarnymi zaprezentowanymi przez eksperta kulinarnego, Kamila Kotarskiego i zwyciężczynię „Top Chef”, Sylwię Stachyrę, poznali też tajemnice kuchni chłopskiej regionu, o których opowiedziała dr hab. Mariola Tymochowicz z UMCS oraz dzięki Arkadiuszowi Mikrutowi dowiedzieli się jak efektywnie zbudować trwałą markę w branży lifestyle.

Podczas Konferencji została ogłoszona nowa lista Miejsc Inspiracji, 10 restauracji zostało wyróżnionych za promowanie lokalnej kuchni i regionalności. Nowe Miejsca Inspiracji to: 2PieR, Perłowa Pijalnia Piwa, Legendy Miasta, Chrupko, Zielony Talerzyk, Anabilis, Parzona, Niepospolita, Tinto, Mandragora.

Konferencję uświetnił pokaz kulinarny kuchni ukraińskiej z udziałem przedstawicielki lidera projektu – Oleny Khmelnyk – Prezesa Zarządu NGO Agencja Zrównoważonego Rozwoju Miasta oraz polskiej strony Kamila Kotarskiego. Live cooking odbył się na dachu CSK oraz wizyta w Miejskiej Pasiece Artystycznej.

Projekt „Dziedzictwo kulturalne od kuchni – promocja tradycji kulinarnych oraz profesjonalizacja oferty gastronomicznej Lublina i Równego′′ został zrealizowany przy wsparciu finansowym Unii Europejskiej w ramach Programu Współpracy Transgranicznej Europejskiego Instrumentu Sąsiedztwa Polska-Białoruś-Ukraina 2014-2020. Za treść tej publikacji wyłączną odpowiedzialność ponosi Gmina Lublin i w żadnym wypadku nie może być traktowana jako odzwierciedlenie poglądów Unii Europejskiej”.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments