Marynowane mięso na grilla lepiej smakuje, gdyż każdy kawałek surowego mięsa, a nawet kiełbasa przeznaczona do grillowania, wchłania aromat zastosowanych przypraw i sprawia, że mięso staje się bardziej soczyste i kruche. Można od razu przygotować większą ilość marynaty, którą można wykorzystać do kolejnego grillowania za kilka dni. Ważne, by taką marynatę przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce. Smacznego!

Marynata do wieprzowiny

Składniki:

½ szklanki octu jabłkowego

¼ szklanka oliwy

¼ szklanka białego, wytrawnego wina

1 średnia cebula pokrojona w półplasterki

1 łyżeczka estragonu

sól

Przygotowanie:

Oliwę i ocet dokładnie wymieszać, dodać wino. Kawałki mięsa przeznaczone do grillowania natrzeć solą i estragonem, obłożyć cebulą, zalać marynatę.

Odstawić do lodówki na jedną dobę.

Marynata do baraniny

Składniki:

1 szklanka octu winnego

1 szklanka oliwy

1 pęczek estragonu

4 ziarna jałowca

4 ziarna czarnego pieprzu

Przygotowanie:

W moździerzu utłuc ziarna jałowca i pieprzu. Posiekać estragon. Połączyć olej z octem, estragonem i przyprawami, wymieszać. Kawałki mięsa przeznaczone do grillowania natrzeć marynatą.

Odstawić do lodówki na jedną dobę.

Marynata do drobiu

Składniki:

100 ml oliwy

100 ml musztardy

100 ml płynnego miodu

4 ząbki czosnku

sól

Przygotowanie:

Czosnek rozetrzeć z solą. Połączyć z pozostałymi składnikami. Kawałki mięsa przeznaczone do grillowania natrzeć marynatą. Odstawić do lodówki na kilka godzin.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments