Mleko wciąż budzi wiele kontrowersji, mimo to warto po nie czasami sięgać również do przyrządzania mięs, chociażby w zastępstwie tłustej śmietany. O czym warto pamiętać – nie powinno się mięsa marynować w mleku, ze względu na rozwijające się w takiej marynacie szkodliwe dla człowieka bakterie gnilne. Jeżeli chcemy, by mięso skruszało, to marynujmy je w fermentowanych produktach mlecznych, na przykład w jogurcie.

Schab pieczony w mleku

Składniki:

1 kg schabu bez kości

1 główka czosnku

1 litr mleka

sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyć schab, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jedną godzinę w chłodne miejsce. Mięso przełożyć do wąskiej brytfanki, obłożyć obranymi ząbkami czosnku, zalać wrzącym mlekiem do połowy wysokości mięsa. Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, często polewając mlekiem.

Kurczak w sosie mleczno-miodowym

Składniki:

4 filety z piersi kurczaka

2 łyżki mąki

1 szklanka mleka

4 ząbki czosnku

1 łyżeczka pieprzu

1 łyżeczka mielonej ostrej papryki

½ łyżeczki soli

4 łyżki płynnego miodu

Przygotowanie:

Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką, odstawić na godzinę do lodówki. Czosnek pokroić w plasterki.

Na głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić czosnek. Mięso oprószyć mąką. Wyjąć czosnek z patelni, na tłuszcz włożyć filety i osmażyć je z każdej strony na rumiano.

W mleku wymieszać miód, zalać mięso w patelni. Dusić 20 minut pod przykryciem.

Królik duszony w mleku

Składniki:

60 dag mięsa z królika

2 szklanki mleka

4 pomidory

sól, pieprz

2 łyżki tłuszczu do smażenia

Przygotowanie:

Mięso pokroić w porcje, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć porcje mięsa i zarumienić z każdej strony.

Podgrzać mleko. Do rondla z mięsem wlać połowę gorącego mleka, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu podlewać pozostałym mlekiem.

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa pod koniec gotowania. Całość dusić, aż mięso będzie miękkie.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments