Mleko wciąż budzi wiele kontrowersji, mimo to warto po nie czasami sięgać również do przyrządzania mięs, chociażby w zastępstwie tłustej śmietany. O czym warto pamiętać – nie powinno się mięsa marynować w mleku, ze względu na rozwijające się w takiej marynacie szkodliwe dla człowieka bakterie gnilne. Jeżeli chcemy, by mięso skruszało, to marynujmy je w fermentowanych produktach mlecznych, na przykład w jogurcie.
Schab pieczony w mleku
Składniki:
1 kg schabu bez kości
1 główka czosnku
1 litr mleka
sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyć schab, natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jedną godzinę w chłodne miejsce. Mięso przełożyć do wąskiej brytfanki, obłożyć obranymi ząbkami czosnku, zalać wrzącym mlekiem do połowy wysokości mięsa. Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C, często polewając mlekiem.
Kurczak w sosie mleczno-miodowym
Składniki:
4 filety z piersi kurczaka
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
½ łyżeczki soli
4 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
Mięso natrzeć solą, pieprzem i papryką, odstawić na godzinę do lodówki. Czosnek pokroić w plasterki.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, zrumienić czosnek. Mięso oprószyć mąką. Wyjąć czosnek z patelni, na tłuszcz włożyć filety i osmażyć je z każdej strony na rumiano.
W mleku wymieszać miód, zalać mięso w patelni. Dusić 20 minut pod przykryciem.
Królik duszony w mleku
Składniki:
60 dag mięsa z królika
2 szklanki mleka
4 pomidory
sól, pieprz
2 łyżki tłuszczu do smażenia
Przygotowanie:
Mięso pokroić w porcje, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać tłuszcz, włożyć porcje mięsa i zarumienić z każdej strony.
Podgrzać mleko. Do rondla z mięsem wlać połowę gorącego mleka, dusić pod przykryciem na małym ogniu. Od czasu do czasu podlewać pozostałym mlekiem.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i dodać do mięsa pod koniec gotowania. Całość dusić, aż mięso będzie miękkie.