Marmolada to zapomniany rodzaj przetworów z owoców, która zdecydowanie lepiej się sprawdza do przeróżnych wypieków i naleśników, niż powszechnie dostępne konfitury czy dżemy. Marmolady są o wiele twardsze i bardziej zawiesiste, dzięki czemu można je kroić w plastry i wykorzystać do przełożenia deserów i tortów. Również są świetne jako przystawka, pokrojona w plastry marmolada, na przykład z pigwy, doskonale komponuje się z twardymi serami oraz dojrzewającymi wędlinami, serwowanymi na deskach.
Marmolada z jabłek i malin
Składniki:
1 ½ kg jabłek
½ kg przecieru z malin
2 kg cukru
Przygotowanie:
Przygotować przecier z malin (w celu usunięcia pestek z owoców). Jabłka umyć, pozostawić owoce ze skórką, przekroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych.
Do rondla o grubym dnie włożyć pokrojone jabłka, dodać przecier z malin, odrobinę wody, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż skórki i jabłka będą miękkie. Dodać cukier, dokładnie wymieszać i nadal gotować, aż marmolada zrobi się gęsta.
Gorącą przełożyć do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Marmolada z jabłek i śliwek
Składniki:
1 kg jabłek
1 kg śliwek węgierek
1 kg cukru
Przygotowanie:
Jabłka umyć, pozostawić owoce ze skórką, przekroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych.
Śliwki umyć, usunąć pestki. Do rondla o grubym dnie włożyć pokrojone jabłka i śliwki, odrobinę wody, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż skórki i owoce się rozgotują.
Dodać cukier, wymieszać i nadal gotować, aż marmolada zrobi się gęsta. Gorącą przełożyć do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.
Marmolada z jabłek i gruszek
Składniki:
1 kg jabłek
1 kg gruszek
1 ½ kg cukru
1 łyżeczka drobno pokrojonej smażonej skórki cytrynowej
Przygotowanie:
Jabłka i gruszki umyć, pozostawić owoce ze skórką, przekroić na ćwiartki i pozbawić gniazd nasiennych. Do rondla o grubym dnie włożyć pokrojone owoce, odrobinę wody, wymieszać i gotować na małym ogniu, aż skórki i owoce się rozgotują.
Dodać cukier, skórkę cytrynową, wymieszać i nadal gotować na małym ogniu, aż marmolada zrobi się gęsta. Gorącą przełożyć do umytych, wyparzonych i wysuszonych słoików. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.