Kto z nas nie kocha lodów? Polacy statystycznie zjadają ich 5 kg w przeliczeniu na osobę. Największą popularnością cieszą się od lat lody śmietankowe, waniliowe i czekoladowe. Lody mają dobry wpływ na nasze samopoczucie, poprawiają humor, ale też uodporniają. Warto przygotować desery z ulubionymi lodami i uszczęśliwić nimi najbliższych. Smacznego!
Lody z galaretką owocową
Składniki:
½ kg lodów mieszanych
1 szklanka bitej śmietany
1 ½ szklanki galaretki owocowej
2 łyżki posiekanych owoców
Przygotowanie:
Galaretkę owocową pokroić w kostkę i wyporcjować do kompotierek, nałożyć na nią lody, na lodach bitą śmietanę. Kompotierki udekorować posiekanymi orzechami. Podawać z ciasteczkami.
Lody z ajerkoniakiem
Składniki:
¼ kg lodów bakaliowych
¼ kg lodów kakaowych
½ szklanki bitej śmietany
4 łyżki konfitur z wiśni
2 kieliszki ajerkoniaku
Przygotowanie:
Lody bakaliowe nałożyć do pucharków. Na nich ułożyć lody kakaowe, a następnie bitą śmietanę. Na wierzchu wyłożyć konfiturę z wiśni. Każdą porcję polać ajerkoniakiem. Podawać z drobnymi ciasteczkami.
Lody z pomarańczami
Składniki:
2 pomarańcze
3 dojrzałe brzoskwinie
¼ kg lodów śmietankowych
1 szklanka bitej śmietany
płatki migdałowe do dekoracji
Przygotowanie:
Pomarańcze i brzoskwinie umyć. Pomarańcze obrać, podzielić na połówki i pokroić w półkrążki. Brzoskwinie pokroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Płatki migdałowe zarumienić na suchej patelni. Do szklanych pucharków włożyć pomarańcze i brzoskwinie, przykryć lodami, udekorować bitą śmietaną, posypać migdałami.