Kto z nas nie kocha lodów? Polacy statystycznie zjadają ich 5 kg w przeliczeniu na osobę. Największą popularnością cieszą się od lat lody śmietankowe, waniliowe i czekoladowe. Lody mają dobry wpływ na nasze samopoczucie, poprawiają humor, ale też uodporniają. Warto przygotować desery z ulubionymi lodami i uszczęśliwić nimi najbliższych. Smacznego!

Lody z galaretką owocową

Składniki:

½ kg lodów mieszanych

1 szklanka bitej śmietany

1 ½ szklanki galaretki owocowej

2 łyżki posiekanych owoców

Przygotowanie:

Galaretkę owocową pokroić w kostkę i wyporcjować do kompotierek, nałożyć na nią lody, na lodach bitą śmietanę. Kompotierki udekorować posiekanymi orzechami. Podawać z ciasteczkami.

Lody z ajerkoniakiem

Składniki:

¼ kg lodów bakaliowych

¼ kg lodów kakaowych

½ szklanki bitej śmietany

4 łyżki konfitur z wiśni

2 kieliszki ajerkoniaku

Przygotowanie:

Lody bakaliowe nałożyć do pucharków. Na nich ułożyć lody kakaowe, a następnie bitą śmietanę. Na wierzchu wyłożyć konfiturę z wiśni. Każdą porcję polać ajerkoniakiem. Podawać z drobnymi ciasteczkami.

Lody z pomarańczami

Składniki:

2 pomarańcze

3 dojrzałe brzoskwinie

¼ kg lodów śmietankowych

1 szklanka bitej śmietany

płatki migdałowe do dekoracji

Przygotowanie:

Pomarańcze i brzoskwinie umyć. Pomarańcze obrać, podzielić na połówki i pokroić w półkrążki. Brzoskwinie pokroić na pół, usunąć pestki i pokroić na mniejsze kawałki. Płatki migdałowe zarumienić na suchej patelni. Do szklanych pucharków włożyć pomarańcze i brzoskwinie, przykryć lodami, udekorować bitą śmietaną, posypać migdałami.

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o