Owsianka to doskonała propozycja na śniadanie dla wszystkich, nie tylko dla dzieci i sportowców. Najpopularniejsze są te przygotowane na słodko, z ulubionymi owocami, ale wersje wytrawne, z kolorowymi warzywami są daniami, które bez wątpienia mogą być konkurencją dla tych klasycznych owsianek. Zaskoczeniem może być wegańska owsianka, która smakuje jak jajecznica, a podana z dodatkiem podsmażonych grzybów zaspokoi kulinarne oczekiwania każdego smakosza. Wszystkie rodzaje owsianek są bardzo odżywcze, smaczne i zdrowe, dlatego jedzmy je jak najczęściej. Smacznego!

Wytrawna owsianka śniadaniowa

Składniki:

½ szklanki płatków owsianych

1 jajko

10 pomidorków koktajlowych

½ świeżej papryki (czerwonej lub żółtej)

1 pęczek szczypiorku

garść ulubionych kiełków

kilka liści sałaty

sól, pieprz

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut do nasiąknięcia. Przełożyć do garnka, posolić, popieprzyć i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając, aż do powstania kleiku. Zdjąć z ognia.

W tym samym czasie ugotować jajko, starając się, by żółtko było lekko ścięte (5-6 minut). Pomidorki przekroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać.

Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Do garnka z owsianką dodać pomidorki, paprykę i szczypiorek, dokładnie wymieszać. W misce wyłożyć sałatę, na to owsiankę, posypać kiełkami. Obrać jajko i pokroić na ćwiartki, ułożyć na wierzchu, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.

Owsianka z bananami i masłem orzechowym

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych górskich

2 szklanki dowolnego mleka

1 dojrzały banan

3 łyżki masła orzechowego

1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki

1 łyżka nasion z siemienia lnianego

Przygotowanie:

Zagotować mleko, wrzącym zalać miskę z płatkami i siemieniem lnianym, odstawić na 20 minut, do nasiąknięcia płatków płynem. Banana obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Do miseczki z owsianką dodać banany, masło orzechowe i dżem. Całość wymieszać.

Wegańska owsianka

Składniki:

1 szklanka płatków owsianych

2 szklanki wody

2 cebule

1 łyżka oleju rzepakowego

3 łyżki płatków drożdżowych

1 łyżeczka kurkumy

1 łyżeczka soli

pieprz do smaku

szczypiorek do posypania

Przygotowanie:

Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć cebulę. Dodać płatki owsiane, wodę, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz. Gotować przez chwilę, mieszając. Zdjąć patelnię z palnika, przykryć pokrywką i zostawić na 10 minut, aby płatki wchłonęły cały płyn i zmiękły. Wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem.

* Z taką wersją owsianki doskonale komponują się podsmażone pieczarki, szpinak lub suszone pomidory.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments