Owsianka to doskonała propozycja na śniadanie dla wszystkich, nie tylko dla dzieci i sportowców. Najpopularniejsze są te przygotowane na słodko, z ulubionymi owocami, ale wersje wytrawne, z kolorowymi warzywami są daniami, które bez wątpienia mogą być konkurencją dla tych klasycznych owsianek. Zaskoczeniem może być wegańska owsianka, która smakuje jak jajecznica, a podana z dodatkiem podsmażonych grzybów zaspokoi kulinarne oczekiwania każdego smakosza. Wszystkie rodzaje owsianek są bardzo odżywcze, smaczne i zdrowe, dlatego jedzmy je jak najczęściej. Smacznego!
Wytrawna owsianka śniadaniowa
Składniki:
½ szklanki płatków owsianych
1 jajko
10 pomidorków koktajlowych
½ świeżej papryki (czerwonej lub żółtej)
1 pęczek szczypiorku
garść ulubionych kiełków
kilka liści sałaty
sól, pieprz
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut do nasiąknięcia. Przełożyć do garnka, posolić, popieprzyć i gotować przez kilka minut, ciągle mieszając, aż do powstania kleiku. Zdjąć z ognia.
W tym samym czasie ugotować jajko, starając się, by żółtko było lekko ścięte (5-6 minut). Pomidorki przekroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Szczypiorek posiekać.
Sałatę umyć, osuszyć i poszarpać na mniejsze kawałki. Do garnka z owsianką dodać pomidorki, paprykę i szczypiorek, dokładnie wymieszać. W misce wyłożyć sałatę, na to owsiankę, posypać kiełkami. Obrać jajko i pokroić na ćwiartki, ułożyć na wierzchu, posypać solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Owsianka z bananami i masłem orzechowym
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych górskich
2 szklanki dowolnego mleka
1 dojrzały banan
3 łyżki masła orzechowego
1 łyżka dżemu z czarnej porzeczki
1 łyżka nasion z siemienia lnianego
Przygotowanie:
Zagotować mleko, wrzącym zalać miskę z płatkami i siemieniem lnianym, odstawić na 20 minut, do nasiąknięcia płatków płynem. Banana obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Do miseczki z owsianką dodać banany, masło orzechowe i dżem. Całość wymieszać.
Wegańska owsianka
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
2 szklanki wody
2 cebule
1 łyżka oleju rzepakowego
3 łyżki płatków drożdżowych
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka soli
pieprz do smaku
szczypiorek do posypania
Przygotowanie:
Cebule obrać i pokroić w kostkę. Na patelni, na niewielkiej ilości oleju, podsmażyć cebulę. Dodać płatki owsiane, wodę, płatki drożdżowe, kurkumę, sól i pieprz. Gotować przez chwilę, mieszając. Zdjąć patelnię z palnika, przykryć pokrywką i zostawić na 10 minut, aby płatki wchłonęły cały płyn i zmiękły. Wyłożyć na talerz i posypać posiekanym szczypiorkiem.
* Z taką wersją owsianki doskonale komponują się podsmażone pieczarki, szpinak lub suszone pomidory.