Potrawy mleczne na śniadanie to propozycja nie tylko dla najmłodszych, bez wątpienia mogą sprawić przyjemność i nasycić każdego, bez względu na wiek. Jednak nie każdy może pić krowie mleko. Powszechnie dostępne jest mleko kozie, bawole, owcze oraz roślinne. Popularność mleka roślinnego z każdym rokiem rośnie, gdyż nie zawiera ono laktozy, glutenu i kazeiny. Jedzmy mleko na zdrowie!

Koktajl mleczno-bananowy

Składniki:

1 litr mleka

3 banany

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Przegotowane i schłodzone mleko zmiksować z cukrem. Banany przetrzeć przez sitko lub rozetrzeć blenderem. Połączyć mleko z bananami i schłodzić przed podaniem.

Ryż na mleku z cynamonem

Składniki:

1 szklanka ryżu

4 szklanki mleka

1 cukier wanilinowy

2 łyżki masła

1 łyżeczka cynamonu

cukier, mód

Przygotowanie:

Mleko wlać do garnka, wsypać ryż, cynamon i cukier wanilinowy. Zagotować, co jakiś czas zamieszać. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodać masło. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż zgęstnieje i będzie miękki – należy mieszać tak, by ryż się nie przypalił.

Na talerzu dosłodzić cukrem lub miodem.

Jajecznica z mlekiem i szczypiorkiem

Składniki:

8 jajek

1 łyżka masła

6 łyżek mleka

1 łyżka posiekanego szczypiorku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Jajka rozmieszać z mlekiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, masę wylać na rozgrzane masło.

Smażyć cały czas mieszając, aby jajecznica się nie przypaliła. Pod koniec wsypać posiekany szczypiorek i wymieszać.

Owsianka z rodzynkami

Składniki:

2 szklanki mleka

1 szklanka płatków owsianych

2 łyżki kaszy kukurydzianej

1 jabłko

½ łyżeczki cynamonu

2 łyżki rodzynek

1 cukier wanilinowy

1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Mleko zagotować z cynamonem i cukrem wanilinowym. Do wrzącego wsypać kaszę i płatki. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodać namoczone i osączone rodzynki oraz jabłko starte na tarce o dużych oczkach.

Gotować cały czas mieszając, aż owsianka stanie się gęsta. Gorącą owsiankę rozlać do talerzy, każdą porcję posypać cynamonem.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments