Potrawy mleczne na śniadanie to propozycja nie tylko dla najmłodszych, bez wątpienia mogą sprawić przyjemność i nasycić każdego, bez względu na wiek. Jednak nie każdy może pić krowie mleko. Powszechnie dostępne jest mleko kozie, bawole, owcze oraz roślinne. Popularność mleka roślinnego z każdym rokiem rośnie, gdyż nie zawiera ono laktozy, glutenu i kazeiny. Jedzmy mleko na zdrowie!
Koktajl mleczno-bananowy
Składniki:
1 litr mleka
3 banany
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Przegotowane i schłodzone mleko zmiksować z cukrem. Banany przetrzeć przez sitko lub rozetrzeć blenderem. Połączyć mleko z bananami i schłodzić przed podaniem.
Ryż na mleku z cynamonem
Składniki:
1 szklanka ryżu
4 szklanki mleka
1 cukier wanilinowy
2 łyżki masła
1 łyżeczka cynamonu
cukier, mód
Przygotowanie:
Mleko wlać do garnka, wsypać ryż, cynamon i cukier wanilinowy. Zagotować, co jakiś czas zamieszać. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodać masło. Następnie zmniejszyć ogień i gotować, aż ryż zgęstnieje i będzie miękki – należy mieszać tak, by ryż się nie przypalił.
Na talerzu dosłodzić cukrem lub miodem.
Jajecznica z mlekiem i szczypiorkiem
Składniki:
8 jajek
1 łyżka masła
6 łyżek mleka
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz
Przygotowanie:
Jajka rozmieszać z mlekiem, doprawić do smaku solą oraz pieprzem, masę wylać na rozgrzane masło.
Smażyć cały czas mieszając, aby jajecznica się nie przypaliła. Pod koniec wsypać posiekany szczypiorek i wymieszać.
Owsianka z rodzynkami
Składniki:
2 szklanki mleka
1 szklanka płatków owsianych
2 łyżki kaszy kukurydzianej
1 jabłko
½ łyżeczki cynamonu
2 łyżki rodzynek
1 cukier wanilinowy
1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Mleko zagotować z cynamonem i cukrem wanilinowym. Do wrzącego wsypać kaszę i płatki. Całość wymieszać i gotować na małym ogniu. Gdy zacznie gęstnieć, dodać namoczone i osączone rodzynki oraz jabłko starte na tarce o dużych oczkach.
Gotować cały czas mieszając, aż owsianka stanie się gęsta. Gorącą owsiankę rozlać do talerzy, każdą porcję posypać cynamonem.