Wątróbka drobiowa jest idealna do przygotowania pysznych przystawek i przekąsek. Nie wymaga długiej obróbki i świetnie łączy się z jajami na twardo, mięsem drobiowym i pieczarkami. Warto odważyć się i spróbować jej nowych wersji zwłaszcza, że to istna bomba witaminowa. Jedzmy wątróbkę na zdrowie! Smacznego!
Szaszłyk po japońsku
200 g wątróbek drobiowych
2 małe piersi z kurczaka
5 łyżek czerwonego, słodkiego wina
1 cebula
2 łyżeczki cukru
1łyżeczka mielonego imbiru
3 łyżki sosu sojowego
Przygotowanie:
Piersi kurczaka oczyścić i pokroić na małe kawałki. Wątróbki oczyścić z błonek, umyć, pokroić na połówki. Cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Z wina, sosu sojowego, cebuli, imbiru i cukru zrobić marynatę. Do marynaty dodać mięso oraz wątróbki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na rożenki, krótko smażyć ze wszystkich stron na patelni.
* Podawać z sypkim ryżem.
Wątróbka „à la kawior”
400 g wątróbki
3 cebule
4 jajka
3 łyżki tłuszczu
3 łyżki majonezu
½ łyżeczki mielonego tymianku
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Wątróbki oczyścić z błonek, umyć, pokroić na połówki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Rozgrzać mocno tłuszcz na patelni, włożyć cebulę, zeszklić i dodać wątróbkę. Krótko przesmażyć i ostudzić.
Usmażoną cebulę z wątróbką oraz jajka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić tymiankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki, lekko je spłaszczając.
* Podawać na półmisku z liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.
Wątróbki na grzankach
300 g wątróbek drobiowych
8 grzanek z bułki
100-150 g pasztetu drobiowego
2 łyżki mąki
3 łyżki masła
200 g pieczarek
½ szklanki śmietany
3 łyżki oliwy
½ łyżeczki mielonego tymianku
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Wątróbki oczyścić, opłukać i osączyć, pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać część tłuszczu i delikatnie podsmażyć pieczarki, oprószyć mąką i wymieszać. Dodać śmietanę, natkę pietruszki, posolić i popieprzyć. Chwilę smażyć i zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki.
Ponownie rozgrzać patelnię, dodać pozostały tłuszcz. Wątróbkę oprószyć przyprawami i mąką (nie solić!), krótko smażyć na silnym ogniu. Przełożyć do miseczki i lekko posolić.
Kromki z bułki cienko posmarować masłem, ułożyć na blaszce i zapiec w piekarniku do uzyskania chrupkości. Grzanki smarować pasztetem, na wierzchu ułożyć wątróbki, a na samą górę pieczarki. Grzanki ponownie ułożyć na blaszce i zapiec w gorącym piekarniku.
* Grzanki najlepiej smakują na gorąco.