Wątróbka drobiowa jest idealna do przygotowania pysznych przystawek i przekąsek. Nie wymaga długiej obróbki i świetnie łączy się z jajami na twardo, mięsem drobiowym i pieczarkami. Warto odważyć się i spróbować jej nowych wersji zwłaszcza, że to istna bomba witaminowa. Jedzmy wątróbkę na zdrowie! Smacznego!

Szaszłyk po japońsku

200 g wątróbek drobiowych

2 małe piersi z kurczaka

4 łyżki oleju

5 łyżek czerwonego, słodkiego wina

1 cebula

2 łyżeczki cukru

1łyżeczka mielonego imbiru

3 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Piersi kurczaka oczyścić i pokroić na małe kawałki. Wątróbki oczyścić z błonek, umyć, pokroić na połówki. Cebulę obrać, opłukać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Z wina, sosu sojowego, cebuli, imbiru i cukru zrobić marynatę. Do marynaty dodać mięso oraz wątróbki. Dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić do lodówki na 1 godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na rożenki, krótko smażyć ze wszystkich stron na patelni.

* Podawać z sypkim ryżem.

Wątróbka „à la kawior”

400 g wątróbki

3 cebule

4 jajka

3 łyżki tłuszczu

3 łyżki majonezu

½ łyżeczki mielonego tymianku

1 łyżka sosu sojowego

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Wątróbki oczyścić z błonek, umyć, pokroić na połówki. Cebulę obrać, opłukać, drobno posiekać. Rozgrzać mocno tłuszcz na patelni, włożyć cebulę, zeszklić i dodać wątróbkę. Krótko przesmażyć i ostudzić.

Usmażoną cebulę z wątróbką oraz jajka przepuścić przez maszynkę do mięsa. Przyprawić tymiankiem, sosem sojowym, solą i pieprzem, całość dokładnie wymieszać. Z masy formować niewielkie kulki, lekko je spłaszczając.

* Podawać na półmisku z liśćmi sałaty i cząstkami pomidora.

Wątróbki na grzankach

300 g wątróbek drobiowych

8 grzanek z bułki

100-150 g pasztetu drobiowego

2 łyżki mąki

3 łyżki masła

200 g pieczarek

½ szklanki śmietany

3 łyżki oliwy

½ łyżeczki mielonego tymianku

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

Wątróbki oczyścić, opłukać i osączyć, pokroić na połówki. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki. Rozgrzać część tłuszczu i delikatnie podsmażyć pieczarki, oprószyć mąką i wymieszać. Dodać śmietanę, natkę pietruszki, posolić i popieprzyć. Chwilę smażyć i zdjąć z ognia, przełożyć do miseczki.

Ponownie rozgrzać patelnię, dodać pozostały tłuszcz. Wątróbkę oprószyć przyprawami i mąką (nie solić!), krótko smażyć na silnym ogniu. Przełożyć do miseczki i lekko posolić.

Kromki z bułki cienko posmarować masłem, ułożyć na blaszce i zapiec w piekarniku do uzyskania chrupkości. Grzanki smarować pasztetem, na wierzchu ułożyć wątróbki, a na samą górę pieczarki. Grzanki ponownie ułożyć na blaszce i zapiec w gorącym piekarniku.

* Grzanki najlepiej smakują na gorąco.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments