Niebywałą zaletą surówek z marchewek jest to, że można je przygotować błyskawicznie. Do tego są bardzo zdrowe i uniwersalne, pasują do wszystkiego! Wystarczy do marchewki dodać rodzynki lub orzechy, sos śmietanowy albo majonez i pyszna surówka gotowa! Jedzmy surowe warzywa na zdrowie!
Surówka z marchewki z migdałami
Składniki:
500 g marchewki
3-4 jabłka
50 g płatków migdałowych
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
Sos:
½ szklanki śmietany
sok z ½ cytryny
Przygotowanie:
Marchew umyć, oczyścić ze skórki i drobno zetrzeć na tarce. Jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Płatki migdałów podprażyć na patelni z odrobiną masła i cukru.
W salaterce połączyć startą marchew, jabłka oraz śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać płatkami migdałów.
Surówka z marchewki z rodzynkami
Składniki:
3 marchewki
100 gr rodzynek
3 łyżki majonezu
Przygotowanie:
Marchewkę umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej przy użyciu tarki z krajalnicą lub robota). W miseczce wymieszać marchewkę z rodzynkami i majonezem.
Surówka z marchewki z burakiem
Składniki:
1 duży burak
3 marchewki
2 kwaśne jabłka
10 orzechów włoskich
Sos:
olej
cukier
sól
gęsta śmietana
Przygotowanie:
Buraki i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrane orzechy posiekać. Olej wymieszać z niewielką ilością cukru i soli, połączyć ze składnikami surówki. Całość doprawić śmietaną.