Niebywałą zaletą surówek z marchewek jest to, że można je przygotować błyskawicznie. Do tego są bardzo zdrowe i uniwersalne, pasują do wszystkiego! Wystarczy do marchewki dodać rodzynki lub orzechy, sos śmietanowy albo majonez i pyszna surówka gotowa! Jedzmy surowe warzywa na zdrowie!

Surówka z marchewki z migdałami

Składniki:

500 g marchewki

3-4 jabłka

50 g płatków migdałowych

1 łyżka cukru

1 łyżka masła

Sos:

½ szklanki śmietany

sok z ½ cytryny

Przygotowanie:

Marchew umyć, oczyścić ze skórki i drobno zetrzeć na tarce. Jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Płatki migdałów podprażyć na patelni z odrobiną masła i cukru.

W salaterce połączyć startą marchew, jabłka oraz śmietanę wymieszaną z sokiem z cytryny. Po wierzchu posypać płatkami migdałów.

Surówka z marchewki z rodzynkami

Składniki:

3 marchewki

100 gr rodzynek

3 łyżki majonezu

Przygotowanie:

Marchewkę umyć i obrać ze skórki. Pokroić na cieniutkie plasterki (najlepiej przy użyciu tarki z krajalnicą lub robota). W miseczce wymieszać marchewkę z rodzynkami i majonezem.

Surówka z marchewki z burakiem

Składniki:

1 duży burak

3 marchewki

2 kwaśne jabłka

10 orzechów włoskich

Sos:

olej

cukier

sól

gęsta śmietana

Przygotowanie:

Buraki i marchew obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jabłka umyć i razem ze skórką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrane orzechy posiekać. Olej wymieszać z niewielką ilością cukru i soli, połączyć ze składnikami surówki. Całość doprawić śmietaną.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments