Majówka to czas na symboliczne otwarcie kolejnego sezonu na grilla. Keczup i musztarda to dodatki, bez których grillowana kiełbaska lub karczek nie może się obyć, jednak by posiłek stał się w pełni wartościowy koniecznie powinno się przygotować kilka surówek. Surówka z marchwi to bomba witaminowa, surówka wiosenna to sprawdzona klasyka, zaś surówka z grzybów to propozycja na ciekawe połączenie smaków. Smacznego!

Surówka z marchwi

Składniki:

1 kg marchwi

4 ząbki czosnku

5 łyżek białego octu winnego

½ szklanki oliwy

3 łyżki cukru

1 łyżeczka soli

czarny pieprz do smaku

Przygotowanie:

Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.

Surówka wiosenna

Składniki:

1 główka sałaty

2 pęczki rzodkiewek z liśćmi

1 pęczek szczypiorku

1 pęczek koperku

3 łyżki majonezu

3 łyżki jogurtu naturalnego

sól, cukier do smaku

Przygotowanie:

Sałatę opłukać, porwać liście na małe kawałki. Rzodkiewki opłukać, liście pokroić na paseczki, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.

Przygotować sos: startą rzodkiewkę wymieszać z majonezem, jogurtem solą i cukrem.

W dużej misce wymieszać liście sałaty z liśćmi rzodkiewki, polać sosem, wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać szczypiorkiem i koperkiem.

Surówka z grzybów

Składniki:

40 dag pieczarek

1 mała cukinia

5 dag łuskanych orzechów włoskich

15 dag sera feta

½ papryki czerwonej

1 łyżka oliwy

sok z 1 cytryny

1 szczypta białego pieprzu

Przygotowanie:

Pieczarki oczyścić, pokroić na cieniutkie plasterki. Przełożyć do salaterki, zalać oliwą i wymieszać. Orzechy posiekać.

Ser feta rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, popieprzyć. Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć w salaterce, dokładnie zamieszać.

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
oceniany
najnowszy najstarszy
Inline Feedbacks
View all comments