Majówka to czas na symboliczne otwarcie kolejnego sezonu na grilla. Keczup i musztarda to dodatki, bez których grillowana kiełbaska lub karczek nie może się obyć, jednak by posiłek stał się w pełni wartościowy koniecznie powinno się przygotować kilka surówek. Surówka z marchwi to bomba witaminowa, surówka wiosenna to sprawdzona klasyka, zaś surówka z grzybów to propozycja na ciekawe połączenie smaków. Smacznego!
Surówka z marchwi
Składniki:
1 kg marchwi
4 ząbki czosnku
5 łyżek białego octu winnego
½ szklanki oliwy
3 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
czarny pieprz do smaku
Przygotowanie:
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.
Surówka wiosenna
Składniki:
1 główka sałaty
2 pęczki rzodkiewek z liśćmi
1 pęczek szczypiorku
1 pęczek koperku
3 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu naturalnego
sól, cukier do smaku
Przygotowanie:
Sałatę opłukać, porwać liście na małe kawałki. Rzodkiewki opłukać, liście pokroić na paseczki, rzodkiewki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek i koperek drobno posiekać.
Przygotować sos: startą rzodkiewkę wymieszać z majonezem, jogurtem solą i cukrem.
W dużej misce wymieszać liście sałaty z liśćmi rzodkiewki, polać sosem, wymieszać. Przełożyć do salaterki, posypać szczypiorkiem i koperkiem.
Surówka z grzybów
Składniki:
40 dag pieczarek
1 mała cukinia
5 dag łuskanych orzechów włoskich
15 dag sera feta
½ papryki czerwonej
1 łyżka oliwy
sok z 1 cytryny
1 szczypta białego pieprzu
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić, pokroić na cieniutkie plasterki. Przełożyć do salaterki, zalać oliwą i wymieszać. Orzechy posiekać.
Ser feta rozgnieść widelcem, skropić sokiem z cytryny, popieprzyć. Paprykę i cukinię pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki połączyć w salaterce, dokładnie zamieszać.