Czarny bez jest skarbnicą cennych składników dla naszego zdrowia, oczyszcza organizm z toksyn, poprawia urodę, zwalcza przeziębienie i gorączkę, reguluje trawienie oraz wspomaga pracę nerek. Doskonale smakuje, pod warunkiem, że poddany zostanie obróbce. Z czarnego bzu można zrobić syrop, dżem, napar, olejek, odwar i nalewkę. Kwiaty z czarnego bzu najlepiej zbierać na przełomie maja i czerwca, przy ładnej pogodzie, najlepiej o świcie, po opadnięciu porannej rosy. Do nalewki z owoców czarnego bzu należy wybrać owoce mocno dojrzałe, nawet lekko zwiędnięte. Zarówno kwiaty, jak i owoce zbiera się odcinając całe baldachy. Nalewki są doskonałym sposobem zatrzymania wszystkiego, co najcenniejsze, ale mają jedną wadę, należy mieć do nich cierpliwość, gdyż te dłużej leżakujące są o niebo smaczniejsze.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu
Składniki:
50 baldachimów kwiatów czarnego bzu
2 niewoskowane duże cytryny
sok z 3 niewoskowanych limonek
70 dag cukru
1 litr wody
1 litr spirytusu 95%
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Przygotować syrop z wody i cukru (zagotować razem i odszumować). Cytryny wyszorować, pokroić w plasterki razem ze skórką (usuwając pestki). Kwiaty delikatnie opłukać, osuszyć.
W dużym słoju, układać warstwami baldachimy kwiatów i plasterki cytryny. Dodać laskę wanilii, całość zalać ostudzonym syropem (całość musi być zakryta płynem). Pozostawić na 1 tydzień w słonecznym miejscu. Codziennie wstrząsać słojem.
Sok przefiltrować, połączyć ze spirytusem, dodać sok z limonek. Przelać do słoja, dokładnie zakręcić. Pozostawić na 1 miesiąc w ciemnym miejscu. Nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić do leżakowania na minimum 1 miesiąc.
Nalewka z owoców czarnego bzu
Składniki:
1 kg owoców czarnego bzu
50 dag cukru
½ litra wody
1 litr spirytusu 95%
250 ml koniaku
8 goździków
kawałek kory cynamonu
sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Owoce obrać z szypułek, opłukać na sicie, osączyć. Wsypać do dużego słoja, zalać koniakiem i spirytusem. Zakręcić słój i odstawić na słoneczne miejsce na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząsać słojem.
Wodę zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i przyprawami, zebrać szumowiny i ostudzić. Powstały syrop dodać do słoja, zamieszać i odstawić na kolejny tydzień.
Nalew przefiltrować i przelać do butelek. Nalewkę odstawić w ciemne miejsce na minimum 3 miesiące.